Prop del 21% dels alumnes gironins estudien religió catòlica a l'escola pública

A la diòcesi de Girona hi ha 168 professors de religió, una "sortida professional a tenir en compte" segons el Bisbat

En total hi ha 17.781 alumnes que cursen religió catòlica en algun dels 256 centres públics tant de primària com de secundària que hi ha a la diòcesi de Girona que inclou les comarques de l'Alt i el Baix Empordà, la Selva, la Garrotxa, el Gironès, el Pla de l'Estany i part del Maresme. En els darrers anys, ha explicat Pere Micaló, han notat un "lleuger descens" en el nombre d'alumnes que estudien religió a l'escola però ha assegurat que en termes generals "es manté".

Dels 36.585 alumnes de primària, 12.759 fan religió. Això representa que el 34,89% dels estudiants cursen aquesta assignatura. A primària és quan més gironins estudien religió catòlica però a l'Educació Secundària Obligatòria (ESO) baixen a un 17,82% i els cursos de Batxillerat només el 2,38% d'alumnes fan religió. Pere Micaló atribueix aquest descens en cursos superior a l'exigència acadèmica perquè durant el Batxillerat la religió és una assignatura optativa i si els alumnes la trien deixen de fer altres matèries "més útils per a la selectivitat".

A aquests quasi 18.000 alumnes que cursen religió a les escoles públiques cal sumar-hi també els que ho fan a escoles privades o concertades. Als centres vinculats a la Fundació Escola Cristiana de Catalunya hi ha 20.484 escolars que també fan classe de religió. També hi ha altres escoles que imparteixen religió -com el Bell-lloc o les Alzines- que no estan comptabilitzades perquè no formen part de la fundació. Per això, Micaló insisteix que la dada que es manté és la d'un de cada tres alumnes de la diòcesi de Girona que cursa religió.

Per comarques, la que té més alumnat que fa religió és la Garrotxa, amb un 28%, seguida de la Selva (22%), i l'Alt Empordà i el Gironès (19%). A la cua amb menys alumnat que cursa religió catòlica hi ha el Maresme i el Pla de l'Estany amb el 15% i el Baix Empordà amb el 18%. Micaló ha explicat que un altre factor que també determina que hi hagi més o menys alumnes de l'escola pública que fan religió és el tipus d'immigració de cada zona. Mentre que els immigrants llatinoamericans solen inscriure's a religió catòlica, els que són d'origen africà no. El bisbat no té constància que a les comarques gironines s'imparteixin classes d'alguna altra religió, tot i que a altres zones del país sí que hi ha classe de religió evangèlica.

Una sortida professional

En aquests centres educatius hi ha 168 professors de religió proposats pel Bisbat però contractats i remunerats pel Departament d'Ensenyament. Per ser professor de religió a infantil i primària cal ser mestre titulat i obtenir la Declaració Eclesiàstica de Competència Acadèmica (DECA). Per impartir classe a secundària i Batxillerat, els llicenciats han de cursar una Diplomatura en ciències religioses. Micaló ha afirmat que és una sortida professional a tenir en compte perquè ara per ara i a curt termini tots els diplomats que volen ser professor de religió catòlica acaben trobant feina.

Entre els professors, 129 treballen a jornada complerta. 67 donen classe en un sol centre mentre que 67 més ho fan a dos centres diferents. També n'hi ha 10 que fan classe a 3 escoles i, finalment, 8 mestres a 4 escoles. Micaló ha explicat que és perquè hi ha moltes escoles rurals amb poc ràtio d'alumnes i que per aconseguir acumular jornada han d'anar a més centres. Setmanalment es fan 2.116 hores de religió a infantil i primària i 829 a secundària i batxillerat.

Pocs recursos en català

Les editorials que editen llibres de text multimèdia consideren que hi ha poc mercat per als de religió en català i que és complicat que sigui una aposta rendible. Pere Micaló ha explicat que han aconseguit que algunes editorials ofereixin els llibres de text tradicionals editats en català en format 'pdf' a la xarxa però no que elaborin continguts digitals específics. "Fins i tot parlem amb les editorials vinculades a la religió catòlica, però sembla que hi ha poc mercat", ha lamentat Micaló.