Les retallades en pressupost a l'Hospital d'Olot serveixen per tancar el 2011 sense dèficit

El centre s'obrirà a la medicina privada amb mesures com ara el lloguer de quiròfans a la tarda per augmentar els ingressos

Aconseguir un pressupost "equilibrat" i havent retallat el que demanava la Generalitat -un 8% del pressupost, és a dir, 1,8 MEUR- ha estat una feina de l'equip directiu i dels membres del patronat, segons ha explicat l'alcalde, que ha assegurat haver reduït tot el pressupost que havia demanat el Govern. Es dóna el cas que el mes d'abril del 2011, l'anterior alcalde Lluís Sacrest (PSC) es va plantar i va assegurar que només podien fer front a una retallada del 5% i que anar més enllà suposaria "posar en perill" la qualitat assistencial i haver de reduir fins a 25 llocs de treball d'una plantilla ajustada. El tancament del 2011 encara no s'ha fet efectiu.

S'han hagut de prendre "mesures doloroses" i ajustos que han afectat a tots els nivells, fins i tot l'equip directiu, ha explicat Corominas (CiU). I entre les mesures per incrementar els ingressos, hi havia el de fer entrar la medicina privada al centre, una idea que van aprovar fa dos mesos i que s'ha anat cuinant a foc lent i sense pressa. El següent pas va ser la redacció de la normativa de funcionament que està previst que s'aprovi de forma definitiva en la reunió del patronat de la setmana que ve i per tant, la medicina privada tindrà "via lliure" per començar la seva activitat, tot i que la implantació serà també paulatina.

Sense afectacions al servei públic

L'alcalde s'ha mostrat sorprès pel rebombori que s'ha generat un cop s'ha sabut l'entrada de la medicina privada al centre, i ha afegit que "no inventem res" i que ja hi ha altres centres catalans, com ara l'Hospital Clínic o fins i tot el de Vic, que ho vénen fent sense problemes. En aquest sentit, ha volgut enviar un missatge tranquil·litzador tot dient que "no afectarà en res" a l'usuari del servei públic i que hi ha un compromís de mantenir tota l'assistència pública que s'està prestant a dia d'avui. "No tancarem res", ha afegit.

Com a exemple, ha exposat l'augment d'ingressos que suposarà oferir les tres sales d'operacions que té el centre durant les tardes, després de veure que al matí estan a ple rendiment però en el cas de la resta de jornada només un funciona en plena activitat, un altre de tant en tant i el tercer, mai. Per altra banda, ha defensat la mesura tot dient que també evitarà a aquells usuaris que ja utilitzen la medicina privada haver de marxar fora d'Olot per determinades intervencions, amb els inconvenients i despeses que això suposa. Pel que fa als serveis que es donaran per la via privada, ha explicat que ja hi ha elaborat un catàleg i que dependrà de la demanda.

L'Hospital de Sant Jaume és una de les empreses més importants d'Olot, ja que té en plantilla més de 500 treballadors. A finals del 2013, està previst que entri en funcionament el nou hospital, actualment en construcció, i que el trasllat comenci l'estiu del 2013.