Els càmpings gironins diuen estar preparats per fer front al canvi climàtic

Els afectats pel temporal Gloria ja tenen les instal·lacions preparades

La seguretat de les persones que s’allotgen als càmpings gironins és una prioritat per als responsables dels establiments i cal anar  revisant i millorant els protocols d’actuació per estar preparats per fer front a qualsevol circumstància i episodi extern i, sobretot, davant l’actual context de crisi climàtica. 

Així s’ha posat de manifest durant la jornada sobre seguretat als càmpings gironins que l’Associació de Càmpings de Girona (ACG) ha dut a terme, en col·laboració amb els Serveis Territorials d’Interior a Girona i l’empresa Catalana Occidente, al Parc Científic i Tecnològic de Girona.

L’Associació de Càmpings de Girona considera que no es pot baixar la guàrdia i que cal anar conscienciant als establiments de la importància d’estar preparats per gestionar el risc en qualsevol moment. A l’entitat li preocupa la capacitat de reacció per garantir la seguretat a les instal·lacions i, per aquest motiu, ha organitzat la jornada amb l’objectiu d’oferir informació i formació als responsables dels establiments per tal que puguin gestionar amb èxit qualsevol eventualitat. Una formació que es farà extensiva a tot el personal dels càmpings.

La sessió ha servit per debatre i posar al dia els protocols d’actuació en casos com el del passat temporal Glòria, que no va provocar incidents remarcables en els establiments gironins i va evidenciar la bona capacitat de reacció dels càmpings gironins davant la situació amb uns protocols que van funcionar perfectament.   Uns protocols que ja es venien aplicant i que ara s’han volgut revisar fins al punt que  s’ha acordat optimitzar-los, a partir de la proposta dels experts i en col·laboració amb l’administració, per tal de millorar la seva eficàcia i coordinació amb els diferents departaments de l’administració implicats. Aquests nous protocols d’actuació passen, entre d’altres, perquè cada càmping disposi d’un document que inclogui una avaluació prèvia i un pla de gestió dels riscos personalitzat  amb sistemes d’alerta d’emergència i mesures d’autoprotecció.

A la sessió, que ha despertat un gran interès dins el sector, han assistit representants d’una trentena de càmpings de tot Catalunya i tècnics. També hi ha assistit representants de l’Agència Catalana de l’Aigua, Protecció Civil i especialistes en enginyeria de l’aigua  i sistemes hidràulics de l’empresa ABM. La jornada l’ha inaugurat el president de l’ACG, Miquel Gotanegra, que ha explicat que “cal anar actualitzant i millorant contínuament els protocols d’actuació per garantir en tot moment la total seguretat de les persones que s’hi allotgen a les nostres instal·lacions amb l’objectiu de ser els més segurs d’Europa”. “Per a nosaltres és una prioritat i hem d’ estar preparats per poder fer front a qualsevol circumstància o episodi extern “ ha afegit el president de l’ACG.  El director dels Serveis Territorials d’Interior a Girona, Albert Ballesta, ha estat l’encarregat de fer la cloenda i ha subratllat la importància de que “un sector estratègic dins l’economia com és el del càmping, tingui els plans d’autoprotecció actualitzats i interioritzats per poder minimitzar els efectes de possibles eventualitats, sobretot en l’actual context de crisi climàtica”.

Instal·lacions recuperades després del temporal Glòria

Durant la jornada també s’ha parlat de l’emergència climàtica, una qüestió que preocupa al sector. Els càmpings gironins  ja han començat a prendre mesures per reduir els seus efectes, són capdavanters en sostenibilitat, i són líders en dispositius de garantia ambiental però són conscients que cal seguir incidint en aquesta línia i estar preparats per fer front a fenòmens imprevistos com el del passat temporal Glòria.

En aquests sentit, el president de l’ACG ha assegurat que després del temporal Glòria les instal·lacions estan a punt per rebre els visitants per Setmana Santa. Miquel Gotanegra ha recordat que no hi va haver cap incident greu als càmpings mentre va durar la borrasca i que els plans d’actuació van funcionar perfectament i amb capacitat de reacció davant les emergències.

Gotanegra també ha recordat que es van dur a terme dos desallotjaments en un càmping com a mesura preventiva a causa de la pujada del nivell de l’aigua del Ter i que es van produir sense incidents i amb una gran comprensió per part dels més de 160 clients que van ser desallotjats durant unes hores.  Els desallotjaments es van fer en un acció conjunta entre la direcció del càmping i les autoritats locals per garantir  en tot moment la seguretat de les persones que hi feien estada.