"Sola i borratxa, vull poder arribar a casa", "Si ens toquen a una, responem totes" o "visca, visca, visca la lluita feminista". Aquestes han estat algunes de les proclames que, durant una hora i mitja, han cridat les 5.000 persones – la immensa majoria dones – aquest diumenge 8 de març a Girona, en motiu del Dia Internacional de la Dona. Un èxit de convocatòria que contrasta amb la marxa que al matí s'ha fet pel mateix motiu i que ha aplegat mig miler de manifestants. Les membre de la Coordinadora Feminista i Anticapitalista Núria Bazaga agraïa el suport de tots els que s'han acostat per reclamar "una cosa tan bàsica com la igualtat amb els homes".
Bazaga explica que el que pretenia la protesta era "fer visible" dues qüestions. D'una banda denunciar les violències que pateixen les dones pel sol fet de ser-ho. Una problemàtica centrada especialment a les nits i en espais d'oci. Per això, la Coordinadora va fer una marxa de torxes nocturna la matinada de dissabte a diumenge.
D'altra banda, explica Bazaga, l'objectiu és reivindicar les tasques en el món de les cures i la manera en les que han de treballar la majoria de dones. "Moltes d'elles ho fan en situació gairebé d'esclavatge i en molts casos es veuen obligades a tenir relacions sexuals", ha lamentat. Una situació que, segons la Coordinadora Feminista, pateixen especialment les dones immigrants.
Després d'un ball d'un grup de joves i d'un castell que han aixecat les membres dels Xoriguers, la manifestació ha caminat sense incidents per la Gran Via de Jaume I, ha tombat fins a la Pla ça del Mercat del Lleó i d'allà ha enfilat fins a Plaça Catalunya. D'allà han marxat fins al Pont de Pedra, per enfilar el Carrer Nou i acabar una altra vegada a la Plaça U d'octubre.
Bona part de les persones que han finalitzat la manifestació s'han afegit a la marxa durant el recorregut. Abans d'acabar, s'ha llegit un manifest on es reclamava l'equiparació salarial, la "igualtat real" amb els homes i la fi de "totes les violències masclistes".
Una protesta "necessària"
Entre les que han assistit a la concentració hi havia la Laura Polls i la Sheila Monaj, dues joves amigues que consideren que "s'han de fer sentir com a col·lectiu". "És molt necessari perquè les dones moltes vegades anem pel carrer i tenim por, i això ni és normal ni s'ha de permetre", ha assenyalat la Sheila.
Però els homes també han volgut ser presents, si bé en franca minoria. Un dels que hi ha assistit ha estat en David
Ordóñez que ha explicat que el protagonisme era "per descomptat" de les dones però "cal donar-hi suport". "Trobo que nosaltres podem ajudar a donar visibilitat a aquesta lluita, venint i participant de la manifestació".
Uns homes que s'han concentrat al darrera de la manifestació per indicació expressa de l'organització, donant així tot el protagonisme a les dones.