L'obertura en dies festius dels comerços a figueres incrementarà la facturació

Uns 500 comerços del centre i a tocar del Museu Dalí podran obrir tot l'any però es desconeix l'acceptació de la mesura

"L'experiència ens fa pensar que suposarà un augment de la facturació del conjunt del comerç i per tant s'acabaran generant llocs de treball, però no pas des del principi". Així ho defensa el president de l'associació, Jordi Rotllan, que preveu que haurà de passar un temps fins que els touroperadors i turistes sàpiguen que els comerços de la zona del centre de Figueres obren durant tot l'any, inclosos els festius i els diumenges. Un cop s'hagi aconseguit això, "les setmanes passaran a tenir dos dissabtes i el diumenge serà un dia bo de vendes, amb un increment de la facturació", assenyala.

Fins ara, els visitants es troben que el diumenge està "tot tancat" i per tant les possibles compres que farien "es perden", explica Rotllan, que afegeix que també es veurà reflectit amb un canvi en els programes turístics i culturals, ja que actualment els turistes es limiten a visitar el museu Dalí, en cas que ho facin en diumenge, i després se'n van. De la mateixa manera, turistes francesos o fins i tot aquells que estiguin de visita a Barcelona, poden decidir passar el dia a la ciutat en diumenge i aprofitar per fer les compres.

La zona a tocar del Museu Dalí, una àrea turística estratègica

Des de l'associació, es reconeix que l'obertura tot l'any no hauria tingut la mateixa acceptació si s'hagués fet en una altra època o fins i tot s'hi haurien pogut oposar. Amb el context de crisi actual, però, els comerciants han vist que calen "sacrificis" per buscar noves oportunitats de negoci. En aquest sentit, Rotllan explica que tampoc veurien bé que s'hagués demanat l'excepcionalitat a tota la ciutat però que té tot el sentit limitar-ho a la zona del Museu Dalí i al centre, on hi ha una major activitat turística. Es tracta, concretament,

Calculen que la mesura afectarà uns 500 establiments però encara no està clar quin seguiment tindrà. Es preveu que les cadenes i franquícies obriran des del primer dia però faltarà veure com reaccionen la resta de comerços, ja que, segons Rotllan, "són temps de molta incertesa i dificultats sobretot per al petit comerç".

La proposta inicial de l'Ajuntament i que haurà de rebre el vistiplau del Govern preveu que la liberalització d'horaris s'apliqui a la zona que inclou la Rambla, i que a grans trets es troba limitada pel carrer Muralla en el nord, per l'avinguda Salvador Dalí a l'oest, pel carrer de Sant Llàtzer al sud, i per la plaça de l'Escorxador a l'est. Es tracta d'un sector que inclou els atractius més destacats de la ciutat, com el Teatre-Museu Dalí o el Museu del Joguet.

Fins ara, els establiments d'aquesta zona només podien obrir vuit festius a l'any però amb la declaració podran fer-ho tots els diumenges i festius -excepte Nadal i cap d'any- des de les set del matí fins a les deu del vespre.