Oriol Pujol: 'L'objectiu de dèficit fixat per Rajoy és una profunda deslleialtat a Catalunya'

El secretari adjunt de Convergència recorda que els catalans fa un any que estan fent "retallades i sacrificis"

El president del grup parlamentari de CiU, Oriol Pujol, ha estat contundent a l'hora de valorar el nou objectiu de dèficit - de l'1,5%- que el govern de Mariano Rajoy ha fixat per a les comunitats autònomes i que va donar a conèixer aquest passat divendres. Pujol ha advertit a Mariano Rajoy que els ajustos per complir amb el dèficit "cal que es facin des de l'administració de l'estat perquè els catalans ja porten més d'un any realitzant sacrificis i retallades".

Pujol ha reiterat que es tractaria d'una "profunda deslleialtat envers Catalunya" si el govern estatal volgués carregar "sobre l'esquena del poble català un nou ajustament, contenció i una austeritat". Pujol ha detallat que es "continuaran fent sacrificis i retallades si fan falta" però ha subratllat que "en cap cas, s'ha de fer allò que li toca a l'estat perquè encara no ho ha fet", ha conclòs Pujol.

El secretari general adjunt de Convergència Democràtica de Catalunya ha destacat que el partit "entén" la situació del país i consideren que era "literalment impossible passar del 8,5% del 2011 al 4,4% en el 2012". No obstant això, Pujol ha criticat que no és de "rebut que els nous ajustos recaiguin de nou sobre els catalans".

Per altra banda, Pujol ha fet referència a la situació de crisi econòmica actual tot destacant que "per als catalans, la crisi i el pacte fiscal són les dues cares d'una mateixa moneda" i ha carregat de nou contra el govern de Mariano Rajoy reivindicant que "l'Estat no paga a Catalunya allò que deu". Segons el secretari general adjunt, l'estat no només "deu" els 759 milions de la disposició addicional tercera de l'Estatut de Catalunya sinó que també "deu diners al poble català" en referència a la Llei de Dependència, programes de formació i transferències que "necessiten els ajuntaments catalans". "És un festival de morositat" ha assegurat Pujol. Al mateix temps, ha assegurat que els catalans podrien sortir millor de la crisi si "s'aconseguís el pacte fiscal".

Segons el secretari general adjunt, les últimes actuacions del govern del PP llancen un "missatge molt clar" sobre el que el partit dels populars i el govern estatal "espera de Catalunya" que, segons Pujol, passa per "empobrir el territori i fer-lo petit".
Pujol ha realitzat aquestes crítiques durant l'acte de cloenda del 16è congrés de la federació de Girona de Convergència on s'ha escollit a Pere Vila com a nou president de la formació gironina. L'elecció, estava gairebé confirmada ja que l'alcalde de Llançà era l'únic candidat a succeir al delegat de la Generalitat, Eudald Casadesús, després de vuit anys en el càrrec.

Pere Vila, nou president de la federació gironina de Convergència

Vila, que ha aconseguit 262 vots favorables dels 279 possibles ha destacat que "el que li feia més il·lusió era convertir-se en el nou president de la federació gironina". En total, s'han realitzat 279 vots, 12 dels quals han estat en blanc i 5 en contra. El nou president ha assegurat que, a partir d'ara, seran "responsables i sumaran més gent en el projecte de Convergència Democràtica de Catalunya". Tot i això, l'alcalde de Llançà ha recordat que "per sobre de qualsevol cosa es troba el partit". Per aquest motiu ha subratllat que "tot i els bons moments actuals que travessa Convergència", seria un engany creure que són "els millors i els més guapos". El president ha recordat que "cal mirar endavant" per poder "plantejar un futur millor per al partit i per a la població de Catalunya".

Per altra banda, l'actual delegat de la Generalitat, Eudald Casadesús, s'ha emocionat durant el discurs que ha ofert als assistents del congrés. Casadesús, emotivament, ha destacat que ha estat "un orgull i una gran responsabilitat" formar part del partit i liderar la formació gironina. Segons l'antic president de l'executiva, durant els vuit anys que ha estat en el càrrec, ha intentat "aplicar paciència, prudència i perseverança i fer-ho tot amb humilitat". Unes virtuts que ha ressaltat Oriol Pujol durant el seu discurs. Segons Pujol, l'actitud de Casadesús durant aquests anys en política ha estat la "mostra més clara" de "l'actitud convergent" que promou el partit.