L'Estat impulsarà els estudis de viabilitat per convertir el Port de Palamós en espai Shengen

Aquest anunci arriba dies després de què el PP frenés al Senat una moció de CiU per desencallar aquesta demanda històrica

Convertir el port de Palamós en espai transfronterer Schengen permetria que fos punt d'origen i d'arribada de viatgers de fora de la Unió Europea i, segons defensa l'ajuntament, això permetria sobretot atraure creuer americans. Aquesta reclamació no és nova ja que s'arrossega des de fa anys.

Ara bé, el debat ha tornat a ser d'actualitat des que el passat 21 de febrer es va votar al Senat una moció, presentada per CiU, que demanava iniciar els passos necessaris per convertir el port gironí en espai Schengen i potenciar l'activitat del Punt d'Inspecció Fronterera (PIF) de l'aeroport, per donar servei a les mercaderies que es moguessin des de Palamós. El vot negatiu del PP va frenar les aspiracions territorials. Es dóna la circumstància que, en tot l'Estat, els únics ports que no disposen d'aquesta categoria són els del Baix Empordà i Lugo.

En aquell moment, el PP va argumentar que per fer aconseguir aquesta declaració calen uns informes que avalin que és viable i que, malgrat que el Congrés va aprovar fer aquests informes el 2005, encara no s'havien fet.

Després d'aquest revés, des de la Diputació de Girona s'ha fet un oferiment per finançar aquests estudis de viabilitat i la Generalitat també s'ha ofert per aportar 300.000 euros per adaptar el port si s'aconsegueix la declaració. Els diners servirien per a la construcció d'un magatzem i una cambra frigorífica per a un Punt d'Inspecció Fronterera (PIF) que analitzaria la càrrega dels vaixells mercants.

Negociacions dels populars catalans

Ara, dies més tard, els populars catalans han donat un nou impuls a la negociació. En una reunió celebrada aquesta tarda a Barcelona, el portaveu del PPC al Parlament i president del PP gironí, Enric Millo, i la diputada gironina al Congrés, Concepció Veray, han arrencat un nou compromís del ministre de l'Interior, el també català Jorge Fernández Díaz.

Després de la reunió, el PPC ha comunicat que el ministre està disposat a iniciar "de manera immediata" els tràmits per determinar la viabilitat de declarar el port de Palamós espai transfronterer Shengen. "Comparteixo la necessitat de desencallar aquest tema per la importància que el mateix té per les comarques gironines i per això adquireixo el compromís de posar en marxa allò que ja hauria d'estar fet des del 2005", ha lamentat el ministre.

Millo i Veray han exposat al ministre la situació actual del port i les traves que suposen per a l'economia i el turisme no tenir aquesta declaració i, en aquest sentit, han agraït "la predisposició del ministre" a desencallar aquest tema. "És un tema molt important per a les comarques gironines i que el Partit Socialista ha estat retenint i frenant al llarg dels últims anys", ha destacat el portaveu al Parlament i president dels populars gironins, Enric Millo.

Millo també ha lamentat que el fet de no haver avançat des del 2005 i ha afirmat que la voluntat política del PP és poder arribar a una "solució satisfactòria". El president del PP gironí ha recriminat també als socialistes la "deixadesa" que han tingut en relació a aquest tema. "És inadmissible que els representants del PSC gironins, després de la nefasta gestió del PSOE en aquest tema, reclamin ara que el Govern del PP ho solucioni en dos dies", ha sentenciat Millo, que ha puntualitzat que aquest tema "no es resol a cop de moció com a mesura de pressió, sinó tot el contrari".