Es duplica el número de dones gironines víctimes de violència masclista que demanen ajuda

L'obertura de cinc nous SIAD a la demarcació ha permès que aflorin més situacions d'aquesta xacra social que es mantenen ocultes

Al territori gironí, la xarxa de serveis municipals d'informació i atenció a les dones es va acabar de desplegar el 2010. Arreu de la demarcació hi ha quinze d'aquests centres, i els darrers que es van posar en funcionament es troben a Puigcerdà, Olot, Blanes (Selva), Roses (Alt Empordà) i Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà).

L'any passat, els SIAD van atendre 3.010 dones, 1.379 de les quals s'hi van adreçar per demanar ajuda davant una situació de violència masclista. Si es compara aquesta dada amb la del 2010, en només dotze mesos la xifra es va doblar (aleshores, se'n van atendre 600 i escaig).

La presidenta de l'Institut Català de les Dones (ICD), Montse Gatell, explica que precisament, l'obertura de nous SIAD ha permès fer aflorar aquesta xifra negra. "No és que hi hagi més casos, sinó que n'han sortit a la llum molts que fins ara es mantenien ocults", ha precisat Gatell.

Aquests centres especialitzats són un dels recursos de què disposen les dones que pateixen maltractaments per part de les seves parelles o famílies. Dins les vies d'ajut per afrontar aquesta xacra social s'hi troba també el telèfon 900 900 120, un servei gratuït i confidencial creat específicament per ajudar les víctimes, i que molts cops funciona com a porta d'entrada a la resta de recursos.

La línia fa deu anys que es va posar en servei, atén en 124 idiomes diferents i durant tot aquest temps, a les comarques gironines hi ha hagut més de 6.700 dones que l'han utilitzada. De mitjana, aquest telèfon rep unes 800 trucades anuals per part de víctimes de violència masclista a la demarcació.

L'any passat, el 900 900 120 va rebre 815 trucades des d'algun punt de les comarques gironines. I en els dos primers mesos d'aquest 2012, ja hi ha hagut 151 dones que l'han utilitzada per demanar ajuda.

Set de cada deu trucades, per maltractament psicològic

Segons concreta la presidenta de l'ICD, gairebé set de cada deu trucades responen a situacions de maltractament psicològic. "És el tipus de violència contra les dones més invisible i que es dóna amb més freqüència", ha indicat Montse Gatell.

Per darrere de la violència psicològica, s'hi troba la física (un 38,6% de les trucades), seguida de l'econòmica (és a dir, aquells casos en què els homes deixen la parella sense cap ingrés) i la sexual. De l'estadística, també en destaca que la majoria de víctimes que fan servir aquest recurs tenen entre 31 i 40 anys i que "en molts casos en porten una mitjana de deu suportant maltractaments", indica Montse Gatell.

324 dones i 110 infants, al CIE

La presidenta de l'ICD també ha donat dades sobre el Centre d'Intervenció Especialitzada (CIE), que acull víctimes i fills de violència masclista. En total, n'hi ha set repartits arreu del territori català.

A les comarques gironines, el CIE es troba a Salt (Gironès) i l'any passat va atendre 324 dones i 110 infants o adolescents. L'any 2010, aquest servei específic per combatre els maltractaments va atendre 364 dones i 118 nens.