Una pedrera de la Provença projecta les obres més cèlebres de Salvador Dalí

La directora de la fundació creu que és una manera d'"apropar-se" a l'artista

Els quadres 'La persistència de la memòria' o 'Galatea de les esferes', de Salvador Dalí, es podran veure des d'aquest divendres exposats a les parets de la pedrera Carrières de Lumères, de la localitat Baus de la Provença (França). Hi estaran de forma digital conjuntament amb 22 obres més de l'artista figuerenc gràcies al projecte audiovisual 'Dalí, l'enigma sense fi'.

L'espai compta amb 7.000 m2 de superfície (comptant les parets i el terra) on hi ha instal·lats 100 projectors que van mostrant les obres més cèlebres del pintor. Es tracta d'una antiga pedrera de roca calcària amb parets d'uns 16 metres d'alçada i que el 1935 va tancar a causa de la competència d'altres materials més moderns i més econòmics.

Posteriorment, el 1959 Jean Cocteau va rodar-hi la pel·lícula 'El testament d'Orfeu' i el 1976 es va reobrir l'espai per estrenar una projecció de llums i sons. Finalment, el 2012 la Fundació Culturespaces va decidir transformar-la en una sala d'exposicions digitals. Des de llavors, cada any estrenen una mostra dedicada a un artista diferent.

Un procés iniciat fa quatre anys

Fa quatre anys, els membres de la fundació van decidir contactar amb la Fundació Gala Salvador Dalí per dedicar una de les projeccions al figuerenc. La directora de l'entitat, Montse Alguer, ha detallat que no van dir que sí des del primer moment, ja que volien "pensar-ho".

Quan finalment van accedir-hi, els dos creadors del muntatge van començar a treballar en el projecte "sempre amb l'assessorament de la Fundació", ha remarcat Alguer. Durant tot aquest temps, els dos realitzadors han visitat de forma constant els museus i la directora ha afirmat que "ells mateixos es van anar submergint en el món de Salvador Dalí".

El resultat d'aquest univers s'ha plasmat en la projecció digital de les obres a la pedrera francesa amb una durada de 40 minuts i que compten amb animacions similars a les que es poden veure en un màpping. Un dels realitzadors, Gianfranco Iannuzzi, ha explicat que ells consideren la projecció com "una experiència" a partir de la qual el visitant "es deixi portar" per l'univers de Dalí i posteriorment l'usuari ja sentirà "el desig d'acostar-se als museus" del cèlebre pintor.

Durant la projecció de les obres, els creadors d'aquest "espectacle" han seleccionat onze temes de la banda britànica Pink Floyd. Segons han explicat Gatto i Iannuzzi, han escollit aquest grup pel mateix "esperit rebel i trencador" que comparteixen amb Dalí.

Una vegada s'acaba la projecció de les obres de Dalí, els creadors també han inclòs una animació d'uns deu minuts a partir dels edificis de l'arquitecte català Antoni Gaudí.

Una mostra feta des del "respecte"

Iannuzzi ha assegurat que les projeccions de Dalí a la pedrera són la seva interpretació de l'obra del surrealista i que ho han fet amb "el màxim respecte" intentant introduir-se "dins del cervell del figuerenc".

Per la seva banda, Montse Alguer creu que la mostra és una manera d'"apropar-se i intruir Dalí, més que conèixer-lo", ja que tan sols es poden veure algunes de les pinzellades però sense endinsar-se de forma suficient en el procés creatiu.

Alguer també ha avançat que arran d'aquesta primera prova, des de la fundació ja es treballa per explotar l'obra de Salvador Dalí en format digital. La directora creu que aquesta és una manera que permet mostrar els quadres del català a "qualsevol lloc del món".