700 persones es manifesten a Girona contra l'austeritat com a via per sortir de la crisi

Els sindicats reclamen que es derogui la reforma laboral i critiquen les "mesures antisocials" de la Unió Europea

El rebuig a les polítiques d'austeritat com a únic camí per sortir de la crisi ha congregat aquesta tarda unes 700 persones a Girona. La protesta, encapçalada pels representants de CCOO i la UGT, ha estat una de les que s'han fet aquest dimecres arreu de 27 països diferents, convocades per la CES.

A Girona, la marxa l'ha encapçalada una pancarta amb el lema 'Ni reformes laborals ni retallades'. La protesta ha sortit de la plaça Independència i ha recorregut, durant gairebé una hora, bona part del Barri Vell.

Durant tot el recorregut de la manifestació, les proclames en contra de les retallades -i sobretot, de la reforma laboral- han estat constants. 'Per què no van a la presó els polítics i els banquers?', 'Més atur i menys salaris, No a la reforma laboral' o 'Ens fa falta una vaga general', són algunes de les pancartes i dels eslògans que s'han pogut llegir i escoltar.

"La reforma laboral és conseqüència directa de les polítiques antisocials que porta a terme la Unió Europea", ha criticat el secretari general de CCOO a Girona, Bartomeu Compte. Per als sindicats, el que cal és que l'Estat, en comptes d'imposar el decret, s'assegui a negociar les mesures amb els sindicats. "L'austeritat no porta enlloc, només a situacions de pèrdua d'ocupació i de més injustícia social", ha criticat Compte.

Una altra manera de fer política

En la mateixa línia també s'ha expressat la seva homòloga a la UGT. Dolors Bassa ha dit que hi ha "una altra manera de fer política" que no només es basi en les retallades. "La manifestació d'avui es fa de manera simbòlica a diferents ciutats europees per reclamar que, si la política és unitària a nivell econòmic, també volem una Europa de justícia social", ha ressaltat la secretaria general de la UGT.

Per això, els dos sindicats han reclamat a la Generalitat, a l'estat espanyol i a la Unió Europea que, allò que cal ara, és posar sobre la taula polítiques que generin ocupació, en comptes d'apostar per l'austeritat. Tant CCOO com la UGT també critiquen que la crisi s'aprofiti com un pretext per atacar el model social europeu, justificar les retallades de sous i serveis públics, i afeblir els drets laborals.

La marxa a Girona ha acabat a la plaça del Vi, on s'han llegit diversos manifests. Entre aquests, un dels estudiants universitaris, en el marc de la jornada de protesta que han fet aquest dimecres.

Reindustrialització

A les comarques gironines, la secretaria general de la UGT ha dit que les prioritats per sortir de la crisi passen per fomentar accions que permetin reindustrialitzar la demarcació, canviar les polítiques de retallades del Govern i obrir l'aixeta de finançament a les empreses. "I en el sector turística, cal que les pernoctacions reverteixin en generar ocupació, i no en donar beneficis propis als empresaris", ha conclòs Dolors Bassa.