Condemnen el president del Girona FC a pagar 60.000 euros per denunciar en fals un excompany de Caixa Girona

La sentència fa referència a uns fets que van tenir lloc el febrer del 2002

El judici per aquest cas va generar una gran expectació. No només perquè el president del Girona FC s'asseia a la banqueta dels acusats, sinó també perquè entre els testimonis hi havia alts càrrecs de l'antiga cúpula de Caixa Girona. Entre aquests, els antics president i director general, Arcadi Calzada i Aleix Gimbernat (tot i que, al final, la defensa de Gusó no els va requerir). El cas que es jutjava era enrevessat i es remuntava al 10 de febrer del 2002. Aquell dia, Josep Gusó i un delegat sindical de la UGT a Caixa Girona, Ricard Mués van signar uns documents on denunciaven irregularitats en el si de l'entitat. Gusó hi va estampar la firma com a cap del Departament d'Immobles i els escrits es van presentar a fiscalia perquè s'obrís una investigació.

Tot va fer un tomb, però, quan Gusó es va fer enrere, va negar les irregularitats i va acabar denunciant Mués per –segons deia- haver-li falsificat la firma. Aquesta denúncia, però, es va acabar arxivant després que unes proves cal·ligràfiques concloguessin que la signatura era de Gusó.

Aleshores, la UGT i la fiscalia van querellar-se contra el president del FC per haver denunciat falsament Mués. Durant el judici, que es va fer a finals de novembre, tant Gusó com Mués van mantenir versions totalment contraposades. El primer es mantenia ferm en què la signatura no era seva, mentre que el segon sostenia que havia vist com el mateix Gusó firmava els documents davant seu. La sentència del Jutjat Penal Número 1 de Girona, redactada per la jutgessa Pilar Lao, conclou sense dubte que Josep Gusó va cometre un delicte d'acusació i denúncia falsa. Després d'analitzar –i recollir- totes les declaracions fetes en el judici, l'escrit indica que ha quedat 'plenament acreditat' que el president del Girona FC 'coneixia la falsedat de la querella' que va interposar contra el delegat sindical.

Per aquest delicte, el jutjat imposa a Gusó una multa de 2.160 euros. En matèria de responsabilitat civil, l'obliga a indemnitzar Mués amb 60.000 euros 'pels danys morals' que li va infringir. La sentència no és ferma i es pot recórrer a l'Audiència de Girona.

L'advocat de Mués, Carlos Fernández, s'ha mostrat satisfet amb la resolució judicial. Indica que la sentència els 'dóna la raó' i acredita –basant-se en proves cal·ligràfiques- que el president del Girona FC va denunciar en fals el seu client. 'A la sentència queda molt clar que Gusó sabia que el document l'havia signat ell', ressalta el lletrat.

Mués, satisfet però no del tot

Per la seva banda, Ricard Mués ha reconegut que ha rebut amb 'satisfacció' la sentència perquè li dóna la raó. Durant el judici, Mués va negar haver falsificat la signatura de Gusó i va relatar fins i tot com i on havien quedat per signar la carta on Gusó denunciava que hi havia 'operacions irregulars' a Caixa Girona: sobre el capó del seu cotxe a l'estació del tren de Caldes de Malavella.

No obstant la sentència li dóna la raó, Mués ha afirmat que Gusó ha comès delictes penals que haurien d'haver comportat penes de presó, 'encara que fos escassa', ha dit. L'extreballador de Caixa de Girona també ha culpat Gusó 'd'haver abusat de la justícia i d'un company'. Mués també ha indicat que 'això no és el final' i ha demanat a la fiscalia que actuï d'ofici ja que s'ha demostrat que Gusó va signar un document, al 2002, on denunciava que a Caixa Girona hi havia irregularitats. A més, Mués també espera que, si la defensa del president del Girona FC recorre la sentència, l'Audiència mantingui les penes que ara el Jutjat ha imposat a Gusó.