L'escriptora Maria Mercè Roca reflexiona sobre la gestió del perdó en la seva nova novel·la

Rosa dels Vents publica el llibre 'Al final t'agradaré'

L'escriptora Maria Mercè Roca reflexiona sobre la gestió del perdó en la seva nova novel·la 'Al final t'agradaré' publicada per Rosa dels Vents. "En aquesta novel·la hi ha un mal i la possibilitat o no de perdonar-lo", ha destacat Roca.
Els dos protagonistes són la Rosó i l'August, els dos es van conèixer a Girona entre els 70 i 80 i es van casar i van formar una família, però després el matrimoni no va funcionar i van acabar trencant. Anys després, l'any 2018, la tranquil·litat dels dies de la Rosó es fa bocins quan l'August torna al cap de trenta anys d'absència. La novel·la va del 70 al 2018 i "de taló de fons surten moltes coses de política, la mort de Franco o els Jocs Olímpics". Feia nou anys que Roca no publicava una novel·la.
 
La novel·la, com ha apuntat Roca, comença i acaba en l'actualitat i a la part central hi ha "tot el passat que dona explicació i raó de ser del present". La visita de l'August a la Rosó l'any 2019 evoca la memòria" d'unes vides fetes d'il·lusions i culpes, de felicitat i dolor, que transcorren des dels anys setanta del segle passat fins a l'actualitat entre Girona i Barcelona".

L'escriptora ha explicat que tenia ganes de parlar "d'un greuge i de les possibilitats o no de perdonar i de ser perdonat i com ens enfrontem a la necessitat de demanar perdó i la possibilitat de donar-lo o no".

Ara feia nou anys de la seva anterior novel·la, durant part d'aquest període, quatre anys, Maria Mercè Roca va formar part de l'Ajuntament de Girona com a regidora per ERC. "A mi m'agrada fer coses diferents i si ara em passés molts anys escrivint, també necessitaria fer una cosa diferent perquè quan tornes, ho fas amb moltes ganes".

Ha reconegut que és menys dur el món solitari de l'escriptor que la feina política. "La crítica que et pots fer tu mateix sempre és molt més benèvola de la que et poden fer els contraris polítics. La política és molt dura i depèn de molts factors i la literatura no depèn de tants".

L'autora

Roca ha publicat novel·la, narrativa breu, narrativa infantil i juvenil i guions de televisió, a més de col·laborar regularment en diversos mitjans de comunicació. Es va donar a conèixer amb el llibre de relats 'Sort que hi ha l'horitzó', Premi Víctor Català 1985, després del qual ha estat guardonada amb els premis literaris com el Premi Josep Pla 1986 per 'El present que m’acull'; el Premi Sant Jordi 1992 per 'Cames de seda'; el Premi Ramon Llull 2000 per 'Delictes d’amor' i el Premi Barcanova de Literatura Infantil i Juvenil, el 2012, per 'Mil revolts'.

El 2018 va publicar el recull de relats 'Nosaltres, les dones' (Rosa dels Vents). Roca ha recordat que va gaudir molt aquest llibre ja que feia molt que no escrivia. "Em bloquejo més quan escric moltes obres seguides que quan deixo passar un temps fent altres coses".