Gairebé 8.000 entrades venudes per al Festival Internacional del Circ Castell de Figueres

Ja s'han esgotat la meitat dels paquets que inclouen el viatge en TGV, la nit d'hotel i les entrades a l'esdeveniment

La companyia aèria Air India va regalar a Dalí un cadell d'elefant per agrair-li la seva col·laboració en una acció publicitària. Dalí, juntament amb una hindú, va passejar l'elefant des del castell de Sant Ferran fins la Rambla de Figueres. Després la processó es va dirigir al museu del pintor, que aleshores estava en obres. Dalí va fer pujar l'elefant sobre una tarima de vidre i l'artista va lliscar per sota per dibuixar la panxa i les quatre potes de l'elefant des d'una altra perspectiva.

Un cop finalitzat l'acte es van dirigir a l'Hotel Duran (on s'allotjarà el jurat i els convidats del festival circense) per gaudir del banquet commemoratiu, acompanyats de l'elefant. Durant el dinar, Dalí va deixar a càrrec de l'elefant al seu amic Lluís Duran, propietari de l'hotel, que va tenir els seus problemes per saciar l'animal ja que, tot i ser una cria, tenia unes dimensions considerables.

Una altra de les passions de Dalí era el Castell de Quermançó, on hi preveia construir un òrgan que toqués la tramuntana. Per això que pensant en les passions dalinianes, i per tal de commemorar la gesta de l'elefant Surus i celebrar alhora la inauguració de la primera edició del festival de circ de Figueres, aquest dimecres a les dotze del migdia, la contorsionista americana Sacha, la darrera dels 52 artistes arribats, engegarà el festival amb la seva actuació al Castell de Quermançó.

Dijous al migdia, una elefanta pel centre de Figueres

El dijous a les deu del matí començarà l'assaig general, i a dos quarts d'una del migdia l'elefanta Dumba, acompanyada de tots els artistes del festival, desfilarà des del Pati d'Armes del castell de Sant Ferran -on estan instal·lades les carpes gegants que acullen el festival de circ- fins al Museu Dalí i la placeta superior de La Rambla, on s'oferirà un banquet a l'animal. I a dos quarts de nou del vespre, l'Espectacle Blau -que tindrà lloc al castell de Sant Ferran- donarà el tret de sortida d'aquests quatre dies d'intensa activitat circense a Figueres. En aquest sentit, els muntatges a competició del festival s'estructuren en dues gales, l'Espectacle Blau i el Vermell, que es podran veure en diferents passis.

A la final, amb l'Espectacle d'Or, hi arribaran els finalistes que seleccionarà el jurat de professionals. En homenatge al genial pintor figuerenc, els trofeus d'or, plata i bronze que el jurat del festival atorgarà als artistes guanyadors de la competició seran elefants d'inspiració daliniana.

Una altra cita destacada del festival tindrà lloc el 3 de març, en un concert dirigit pel músic i compositor Carmino d'Angelo, que acompanyarà una selecció de les principals atraccions del Gran Circ Wonderland. L'Orquestra de Carmino d'Angelo és considerada una de les millors formacions musicals circenses d'Europa, i incorporarà per a l'ocasió tres instrumentistes vinculats a l'Escola de Música del Casino Menestral Figuerenc.

La primera edició del Festival Internacional del Circ Castell de Figueres tindrà lloc de l'1 al 4 de març vinent. El seu principal escenari serà el castell de Sant Ferran, tot i que el concert-espectacle del 3 de març, per exemple, es farà a dos quarts d'onze de la nit al Teatre El Jardí de Figueres.

Diverses activitats paral·leles tenyiran Figueres de la màgia del circ. 'Soler-Jové, de tot Circ', 'Somnis de Circ' i 'El món del Circ vist pels nostres artistes', per exemple, són algunes de les cinc exposicions previstes que ja es poden veure a Figueres

Satisfacció per la venda d'entrades

Matabosch s'ha mostrat satisfet pel ritme de venda d'entrades, tot i que espera que en aquestes últimes hores abans no comenci el festival encara se'n venguin més, ja que els visitants francesos, per exemple, acostumen a ser compradors d'última hora, segons ha reflexionat. Pel que fa a l'ocupació hotelera, alguns dels establiments de Figueres ja han posat el cartell de complet per algun dels dies del festival.

El director del festival ha recordat que porten gairebé dos anys preparant aquest esdeveniment, per intentar que Figueres "es llanci a la cursa de capitals mundials del circ". En aquest sentit Matabosch ha subratllat que a l'estat espanyol no hi ha cap festival semblant. També ha explicat que han volgut "jugar fort" la carta de Figueres com a "cruïlla de camins", ja que la ciutat té un emplaçament geogràfic "estratègic".

D'altra banda, Matabosch ha concretat que a part d'oferir espectacles, el festival també és una competició i un "aparador" de "grans atraccions", ja que els 22 números que s'hi representaran "no han trepitjat mai una pista de circ europeu". Per això que es converteix en un esdeveniment "atractiu" pels programadors.

El festival és una iniciativa que sorgeix de la societat civil i que ha aconseguit el suport privat i públic. Concretament, compta amb més d'un centener d'administracions, empreses i entitats, que han estat claus, segons el director, per poder tirar-ho endavant en el context de crisi. Entre aquests, hi ha la Fundació Gala-Salvador Dalí.