Retiren més de quatre tones de residus que s'acumulaven a la llera del riu Daró a la Bisbal

L'actuació, que també ha permès eliminar plantes invasores, ha durat cinc mesos i s'ha estès en un tram de tres quilòmetres

El projecte per netejar aquest tram de llera s'emmarca dins el conveni que van signar la Diputació de Girona i l'Obra Social 'la Caixa'. L'acord se centrava en dos eixos: per una banda, millorar diversos espais naturals de la demarcació i, per l'altra, fomentar la inserció laboral de persones en risc d'exclusió social.

Els treballs en aquest tram del riu Daró van començar el mes d'octubre. En total, hi ha pres part dotze operaris, vuit dels quals es trobaven en risc d'exclusió social. La zona on s'ha actuat s'estén al llarg de 2.700 metres, que abracen des del pont de l'Escorxador o de l'Embut fins arribar a la intersecció amb rec del Molí.

Durant aquests cinc mesos, els operaris han retirat les deixalles i la runa que s'acumulaven en diverses parts del llit del riu. En total, han arribat a treure més de 4,5 tones de plàstics, runes i altres abocaments il·legals.

A més, també han arrencat o han fumigat amb herbicides diverses plantes invasores que cobrien la llera (sobretot, la canya americana, però també d'altres com l'ailant o la robínia). En concret, els treballadors han anat estassant les plantacions de canya i n'han arribades a retirar gairebé 30.000 metres quadrats. Per evitar que els rebrots revifin, ara l'ajuntament continuarà estassant-los fins que deixin d'aparèixer.

En paral·lel, també s'han plantat diferents arbres de ribera en aquest tram del riu Daró (com ara freixes, àlbers, alocs, salzes, sargues, sàlics, gatells i tamarius). Precisament, la seva ombra també permetrà impedir que la canya americana torni a proliferar a l'espai.

Acumulació de sediments

L'actuació també ha permès detectar un punt, a la banda exterior d'un meandre, on se solen acumular sediments. Aquesta barra fluvial impedeix que el riu Daró desguassi adequadament en aquest punt, sobretot en època de pluges, quan creix de manera significativa el cabal.

Això explicaria, també, el fet que quan plou molt, l'aigua surti de mare i vagi a parar als carrers del barri de l'Aigüeta, més avall del pont de l'Embut. L'Ajuntament estudiarà ara una solució per evitar crescudes problemàtiques en aquest indret.

Els treballs de millora d'aquest tram del Daró al seu pas per la Bisbal han tingut un cost de 94.385,37 euros, dels quals 67.604,30 els ha aportat 'la Caixa'. El projecte s'emmarca dins el Pla de recuperació integral del riu Daró, encarregat per l'ajuntament i suposa una segona fase d'una actuació que ja es va portar a terme el 2010. Aleshores, es va netejar l'espai de la llera que hi ha aigües amunt, entre el sector de la piscina municipal i el pont de la circumval·lació.