Les obres del castell de Llers del segle XI començaran aquesta primavera i obrirà portes el 2013

L'Ajuntament temia perdre els 562.000 euros de l'Estat per l'endarreriment del pagament de la Generalitat de 100.000 euros

Feia mesos que estaven pendents dels diners del Govern que no arribaven i l'ajuntament temia acabar perdent la important aportació de l'Estat. La setmana passada, però, una trucada de la Generalitat els confirmava la notícia esperada que ha permès desencallar el tema. Finalment, les obres podran començar aquesta primavera, segons ha confirmat l'alcalde.

El desembre del 2010, el llavors ministre de Foment, José Blanco, va signar acompanyat de l'alcalde el conveni per el qual l'Estat destinava 562.000 euros procedents de l'1% cultural. Les obres havien de consistir en la consolidació de les estructures del recinte fortificat del segle XIII però documentat des del segle XI així com l'adequació dels espais exteriors. El conveni també incloïa l'aportació de 100.000 euros de la Generalitat i 100.000 més del consistori.

Davant l'endarreriment del pagament del Govern, l'Ajuntament es va plantejar demanar un crèdit per poder tirar endavant les obres.

El castell podrà obrir després de 15 anys d'obres

Les obres que començaran aquesta primavera tenen un termini d'execució d'uns set mesos i la previsió és que el castell sigui visitable a partir del 2013. Actualment, es troba tancat al públic, tot i que s'hi han anat fent obres des de fa quinze anys. Les últimes es van fer ara fa uns cinc anys i van consistir en refer el teulat de la sala principal i restaurar l'interior de la torre del mirador, un dels elements més destacats de la construcció. També s'han anat fent petites actuacions de manteniment.

Amb la finalització de les obres que hi havia pendents, "els veïns podran dormir tranquils perquè no els baixarà cap tros de mur com passava fins ara i serà visitable", ha assenyalat Carles Fortiana.

Un castell fortificat del segle XI

Hi ha documentació que situa el castell de Llers al segle XI, tot i que també té restes d'edificacions del segle XIII. Està format per una torre mestra, cilíndrica, i de murs gruixuts, amb una muralla. Incialment era propietat dels senyors de Llers i Cervià i el segle XIII va passar als Rocabartí. Formava part del comtat de Besalú, fent frontera amb Empúries, i al seu terme hi havia onze castells més. Ja més recentment, durant l'època del Francès, va quedar molt malmès en convertir-se en un polvorí. El castell es troba enmig del poble.