L'Ajuntament de Salt porta a aprovació un pressupost 'auster' amb un 83% menys en inversions

L'equip de govern assegura que han fet uns números "molt realistes" amb els que esperen poder mantenir la plantilla

L'equip de govern de l'Ajuntament de Salt ha emmarcat el pressupost que proposa per al 2012 en un context de crisi econòmica, davallada de recursos i augment de la demanda en serveis socials. Això, sumat a uns pressupost de l'exercici anterior que, segons Torramadé, ha acabat amb números diferents als que havia previst inicialment l'anterior equip de govern. Els ingressos han estat menys dels previstos en l'anterior exercici i les despeses, en canvi, superiors.

Torramadé ha assegurat que aquesta situació ha obligat el seu equip de govern a idear uns pressupostos "molt austers" i sense augmentar l'endeutament del consistori. "Perquè no podem legalment però és que tampoc volem", ha afirmat el tinent d'alcalde d'Hisenda Albert Casellas. En total, el pressupost consolidat per al 2012 és un 16% inferior al del 2011. L'any passat Salt va comptar amb un pressupost de 28,3 MEUR i per a aquest any calculen que serà de 23,8.

La partida que es veu més afectada és la d'inversions, que cauen un 83% passant dels 2,8 MEUR del 2011 a poc menys de mig milió d'aquest any. Torramadé ha assegurat que només podran fer inversions per mantenir "endreçada" la població i no podran desenvolupar "grans projectes ni grans idees" perquè no hi ha diners per fer-ho. Entre aquestes inversions hi ha el clavegueram del carrer Processó, les voreres als carrer Ramon y Cajal i renovar la senyalització horitzontal a algunes zones del municipi. "Bàsicament inversions de manteniment", ha afirmat Torramadé.

Aquesta situació econòmica de l'Ajuntament ha fet que l'equip de govern es basi en quatre pilars a l'hora d'organitzar la despesa. El primer és que no es pot fer cap projecte nou que no estiguin avalats per un pla de viabilitat econòmica que demostri que és factible. Un altre dels pilars consisteix en prioritzar les subvencions. L'alcalde, Jaume Torramadé, ha assegurat que no hi ha espai per al "cafè per a tothom" i que el consistori haurà de seguir uns criteris a l'hora de decidir a quins organismes o entitats atorga subvencions. "Potser ens interessa reforçar valors necessaris per al poble i no intentar arribar a tothom", ha afirmat l'alcalde.

La tercera via que preveuen per aconseguir que els números quadrin passa per renegociar els grans contractes que té signats l'ajuntament amb, per exemple, l'empresa de recollida selectiva, o de neteja, o de recollida de brossa. "Hi ha molt camí per renegociar en aquest sentit", ha afirmat Casellas. Finalment, l'equip de govern es posa com a repte poder posar en funcionament equipaments com les naus Guixeres o el Museu de l'Aigua sense incrementar ni un euro la despesa en plantilla.

Casellas ha criticat alguns números "poc realistes" que va fer l'anterior equip de govern i ha assegurat que comptaven amb més ingressos dels reals i amb gastar menys. Per exemple, ha afirmat Casellas, en impost sobre construcció (ICIO) van pressupostar 490.000 euros quan finalment va ser de 147.000 euros. Per al 2012 el pla de sanejament preveia recaptar en aquest impost 882.000 euros i l'equip de govern n'ha pressupostat 175.000 euros.

Amb totes aquestes mesures, l'equip de govern preveu 23.726.866 euros d'ingressos i 21.817.797 euros de despeses. La intenció és que l'estalvi net sigui de 270.000 euros, un 1,61%. "Som molt realistes amb el que podem fer, no farem el que no podem pagar", ha conclòs Torramadé.