Multes de fins a 1.500 euros per als hotels de Lloret de Mar on es faci 'balconing'

La nova ordenança de civisme també dóna poder a la policia per comissar els diners de les prostitutes si les enxampen oferint sexe

Abril del 2010: un menor portuguès mor després de caure d'un balcó d'un hotel a Lloret. Juliol de 2010: un turista alemany cau des del sisè pis d'un hotel i perd la vida. Juliol de 2011: un jove alemany, begut, cau del balcó d'un hotel i es fractura el crani. Aquests són només alguns dels darrers casos del fenomen conegut com a 'balconing' que suposa saltar d'un balcó a l'altre o, en els casos més extrems, directament a la piscina.

Per posar fi a aquest perillós joc, l'Ajuntament de Lloret de Mar (Selva) ha decidit prohibir expressament aquesta pràctica i preveu sancions de 750 euros a 1.5000 euros per a les persones que la policia enxampi intentant saltar des d'un balcó. A més, l'equip de govern ha fet un pas més i també preveu sancions per als propietaris dels establiments hotelers. La nova ordenança de civisme i via pública preveu també multes de fins a 1.500 euros per als hotelers que "permetin" aquesta pràctica.

"Els hotelers són responsables subsidiaris i han de posar els mitjans necessaris perquè aquesta pràctica no es porti a terme", ha afirmat el regidor de Seguretat Ciutadana, Jordi Martínez, que ha assenyalat que no sancionaran a la primera però que, si després de dos avisos l'hoteler no hi posa mesures, hi haurà sancions.

L'ordenança no només preveu multes pel fenomen del 'balconing' sinó que també es podran sancionar els hotels on es detecti clients llençant objectes o líquids a la via pública. Darrerament, havien proliferat pràctiques com el llançament de petites boles de goma o balins des d'alguns hotels o també llançament d'aigua directament al carrer. Ara, aquestes pràctiques estaran prohibides i hi podrà haver multes tant per als turistes com per als empresaris. Martínez ha explicat que els hotelers han de contribuir a millorar la imatge turística del municipi i, per tant, han d'informar els clients de les pràctiques que estan prohibides tant dins dels hotels com de portes enfora.

Requisar els diners de les prostitutes

Per primera vegada, la nova ordenança -que es porta a votació del ple aquesta nit- prohibeix la prostitució. L'ajuntament preveu multes tant per als clients com per a les prostitutes que siguin enxampades practicant o oferint sexe. Però l'ordenança de Lloret de Mar fa un pas més i faculta la Policia Local per tal que pugui comissar els diners a les prostitutes que enxampi oferint sexe al carrer.

La mesura es fa extensiva també a les persones que facin juguesques i apostes enmig del carrer. Si la policia els enxampa, també es podrà quedar els diners que havien aconseguit de manera il·legal, segons destaca Martínez.

Agafant el testimoni a la població veïna de Tossa de Mar, mantenir relacions sexuals al carrer o dins el cotxe també serà multat. Les parelles que la policia enxampi s'enfronten a multes de fins 750 euros.

L'ordenança també sancionarà les persones que vagin sense samarreta. Segons ha explicat Martínez, sí es permetrà als turistes anar només amb banyador pel passeig marítim però es podrà multar aquells que ho facin en d'altres espais allunyats de la primera línia de mar. "Primer avisarem, si la persona no es posa la samarreta o reincideix ja passarem a sancionar-lo", ha manifestat. En aquest cas, es considera una falta lleu i la sanció és, com a màxim, de 750 euros.

S'incorporen les mesures acordades per decret a l'estiu

Després del aldarulls del passat estiu a Lloret, l'alcalde va decretar un conjunt de mesures que es van aprovar d'urgència per posar fre als aldarulls nocturns que va viure el municipi.

El nou text incorpora les mesures aprovades llavors que, entre d'altres, són la prohibició i sanció de les rutes d'oci nocturn conegudes com a 'disco tours', el consum d'alcohol al carrer, la publicitat i exposició de begudes alcohòliques de més de 20º, la promoció de la barra lliure o les ofertes 2x1, entre d'altres.

També s'incorpora la prohibició de dormir dins el cotxe ja sigui de dia o de nit, orinar al carrer, les actituds vandàliques amb el mobiliari, es regula la contaminació acústica i també l'oferiment de propaganda en mà i la instal·lació de màquines de venda automàtica de begudes o menjar al carrer.

Les sancions van des dels 750 euros per a les faltes lleus, passant dels 750 a 1.500 per a les greus i multes de fins a 3.000 euros per a les molt greus.

Lloret de Mar té vigent una Ordenança de la via pública des de 1982, a la qual ha anat incorporant diverses modificacions. Ara, l'equip de govern proposa substituir aquest text per dos normes noves: un que regula les conductes a l'espai públic (Ordenança de civisme i convivència ciutadana) i una altra que regula l'utilització de la via pública amb finalitats lucratives o interessos particulars.

El regidor de Seguretat Ciutadana, Jordi Martínez, ha destacat que s'han fet fins a sis reunions amb la resta dels grups -CiU governa en minoria tot i la incorporació del regidor d'ERC un cop començat el mandat- i confia que la nova norma sumarà els vots necessaris per aprovar-se.