Banyoles finalitza el pla de sanejament amb un benefici de 729.000 euros

El nivell d'endeutament de l'Ajuntament és el més baix dels últims vint anys i se situa al 74,6%, segons l'equip de govern

El consistori de la capital del Pla de l'Estany respira tranquil aquest 2012 després d'haver pogut posar fi al pla de sanejament iniciat el 2010 amb un doble objectiu: eixugar el dèficit que hi havia en aquell moment i que era de 440.000 euros i al mateix temps reduir la despesa corrent en 1,5 MEUR en un període de tres anys.

L'acalde, que governa actualment en majoria en el que és la seva segona legislatura consecutiva, ha reconegut que han estat anys de "patiment" i ha recordat que ja es van començar a fer esforços el 2008 quan es va reduir el pressupost en un 5%, una mesura que s'ha continuat aplicant amb la mateixa intensitat fins al 2011 i que el 2012 la previsió és de reduir-lo en un 3%. "Hem recollit els fruits d'aquest 20% que hem anat baixant", ha dit, i ha reconegut la "tasca extraordinària" feta de totes les àrees de l'Ajuntament i els tècnics de cada àrea.

Dos anys abans del previst i l'operació amb Aigües Banyoles

Tot i que l'escenari marcat era el 2013, s'ha pogut tancar el pla de sanejament a dia 1 de gener del 2012. Noguer ha reconegut que no s'esperaven aconseguir-ho el 2011 i que ho ha fet possible l'operació "extraorinària" amb Aigües de Banyoles, segons la qual s'han cedit les canonades a la distribuïdora fins a la fi de la concessió (el 2030) a canvi de rebre un milió d'euros, una xifra que han comptat en l'exercici del 2011 i que han fet possible el superàvit. Si no s'hagués tirat endavant aquesta mesura, ha dit l'alcalde, s'haurien aconseguit els números verds aquest 2012.

En contra del previst, l'equip de govern va fer marxa enrere en el canvi de model de distribució de l'aigua, una operació que contemplava l'entrada de l'Ajuntament a la societat d'Aigües de Banyoles amb la creació d'una empresa mixta així com l'avançament del canon de l'aigua al consistori per part de l'empresa. Aquest ha estat un projecte amb molt controvèrsia, ja que no només va topar amb tots els partits de l'oposició sinó que també es va crear una plataforma en contra.

Les xifres del 2011

L'Ajuntament ha tancat el 2011 amb un benefici net de més d'1,800.000 euros, al qual se li ha de restar el deute de 753.000 euros d'anteriors exercicis, així com una provisió de 320.000 euros per cobrir aquells impagaments dels ciutadans. Segons ha explicat l'alcalde, aquesta és una mesura que ja aconsella fer la Sindicatura de Comptes i en el cas de Banyoles representa tenir cobert el 45% del deute dels contribuents. Per tant, el resultat final és d'un superàvit de 729.000 euros.

"Fer guardiola"

Noguer ha explicat que aquests diners es guardaran per "fer guardiola" i per poder afrontar possibles entrebancs davant les males perspectives de l'economia en els pròxims anys. També ha dit que "tenir un coixí" et permet superar els imprevistos i ha recordat que precisament el que els va portar a tirar endavant un pla de sanejament va ser el no poder afrontar la reducció dels ingressos amb estalvis d'altres anys. A tall d'exemple, ha explicat com l'impost de reducció es va reduir de forma dràstica i mentre el 2007 havia estat d'1,4 MEUR, el 2008 va ser un 30% inferior i el 2009 un 10% i no va arribar als 100.000 euros.

En aquest sentit, l'alcalde ha volgut donar un missatge de "tranquil·litat" als ciutadans i també als treballadors municipals però recordant que no poden "baixar la guàrdia" i que cal treballar per continuar tenint beneficis al finalitzar l'any. I ha afegit, que el que es demostra amb els números presentats és que "fent un esforç diari" amb la "gestió pressupostària" al final "te n'acabes sortint". Noguer també desitja que la situació que viu actualment el municipi pugui repetir-se a moltes altres localitats on estan passant per moments econòmics molt delicats.

El nivell de deute més baix dels últims vint anys

Una altra de les dades positives presentades és el nivell d'endeutament. A l'any 2011, es troba al 78,76% si es compta el deute amb l'Estat dels anys 2008 i 2009 per l'error en el càlcul o de 74,7% sense el deute, el que representa estar per sota del 75% que recomana l'Estat. Aquest, segons Noguer, és el nivell d'endeutament més baix dels últims vint anys, només superat pel que hi havia el 2008 que era de 90,86%. El més alt va ser el 1994 amb un endeutament del 146%. La previsió és tancar l'any amb un deute de 74,6% incloent el deute amb l'Estat o de l'ordre del 71%, sense.

Noguer ha explicat que no tenen previst demanar cap crèdit per pagar factures que estan "al calaix" ni enviar cap llista a l'Estat perquè actualment el consistori paga a 43 dies. Per altra banda, ha valorat "d'injusta" la mesura anunciada divendres passat pel govern espanyol on es deia que demanarien "quites" (descomptes) als proveïdors que encara no han cobrat d'alguns ajuntaments. Per Noguer, el que s'hauria de fer és pagar el que se'ls deu perquè ja bastant han aguantat els proveïdors en no cobrar durant tot aquest temps.

CiU portarà al ple d'aquest dilluns la liquidació de l'exercici del 2011 i el final del pla de sanejament.