Jutgen un home per voler matar l'exparella amb un tornavís i cremar-li el pis a Blanes

El processat només admet que es va barallar amb la víctima i sosté que l'incendi va ser fortuït i que ell mateix el va apagar

Temptativa d'assassinat, incendi, lesions, trencament de mesura cautelar, danys i amenaces. Aquests són alguns del reguitzell de delictes i faltes (fins a tretze, en total) que el fiscal imputa a Antonio Ruiz. Per tots ells, l'acusat, que té 39 anys i és natural de Sitges, s'enfronta a una pena de més de 45 anys de presó.

El cas que avui ha fet asseure Ruiz a la banqueta dels acusats de l'Audiència de Girona es remunta al 27 d'abril del 2010. Aquella tarda, segons sosté el fiscal, el processat -que ja acumula una sentència anterior- va intentar matar la seva exparella amb un tornavís, la va amenaçar amb un ganivet de cuina de grans dimensions i després va intentar incendiar-li tot el pis.

Els fets van tenir lloc als baixos d'un bloc situat al carrer Pablo Neruda de Blanes, on vivia la noia. Durant el judici, l'acusat, que s'ha negat a respondre les preguntes del fiscal, només ha admès que aquella tarda s'havia discutit amb la seva exparella.

Segons ha explicat, després que la noia el deixés entrar al pis, els dos es van començar a escridassar. Ruiz ha relatat que la disputa va començar quan ella li va dir que volia tenir relacions sexuals i ell es va "enrabiar" perquè es va sentir utilitzat.

Durant la baralla, Ruiz ha dit que tots dos s'havien empentat i que, mentre discutien, ell va començar a llençar roba per tot el pis. Com que la jove tenia diverses espelmes enceses a l'habitatge, part d'aquestes peces van començar a cremar.

Aleshores, Ruiz ha dit que ell mateix havia agafat una garrafa d'aigua i havia apagat les flames. Segons l'acusat, la disputa es va acabar quan els germans de la víctima van entrar a l'habitatge i el van reduir.

A preguntes del seu lletrat, el processat ha negat haver volgut matar la noia. "Seré toxicòman i lladre, però no un assassí", ha precisat Antonio Ruiz. L'acusat també ha explicat que aquell dia havia consumit drogues.

Amb un tornavís i un ganivet

Aquesta versió, però, és totalment oposada a la que han explicat tant la noia com diversos testimonis que han declarat a l'Audiència de Girona. L'exparella ha explicat que, aquella tarda, l'acusat l'havia esperada al replà del pis i, quan sortia, se li havia abraonat per darrere i l'havia obligada a tornar a entrar a l'habitatge.

Un cop dins, la jove ha explicat que Ruiz li va començar a clavar un tornavís per tot el cos mentre no deixava de dir-li que la mataria. "Em donava puntades de peu, cops de puny, m'estirava els cabells i també em va amenaçar amb un ganivet de cuina: vaig témer per la meva vida", ha explicat l'exparella.

La jove va aconseguir llençar les claus per la finestra i un jove que passava pel carrer les va agafar. A més, una veïna, alertada pels crits de socors, va avisar els germans de la víctima i també va alertar els Mossos d'Esquadra.

Quan els germans de la víctima van obrir la porta del pis, Antonio Ruiz els va començar a atacar amb el tornavís i en va ferir un d'ells a la mà. Entre ells, però, van aconseguir treure la jove del pis, just en el moment en què arribaven al lloc els Mossos d'Esquadra.

Abans que els agents el detinguessin, però, segons sosté el fiscal, l'acusat va intentar cremar tot el pis. Va destrossar la televisió i alguns mobles, i va començar a amuntegar de tot en diversos punts de l'habitatge (joguines, llençols i coixins, entre d'altres). L'acusació pública també indica que, després de calar foc a les diverses piles d'objectes, Ruiz també va obrir la clau de pas del gas de la cuina.

Els Mossos d'Esquadra van aconseguir detenir Ruiz al menjador del pis i apagar les flames amb un extintor. Abans que el reduïssin i l'emmanillessin, però, l'acusat va amenaçar els agents amb el ganivet de cuina i en va ferir un d'ells al peu.

Més de 45 anys de presó

El fiscal sol·licita que es condemni Ruiz a una pena de més de 45 anys de presó i que se li prohibeixi acostar-se a menys d'un quilòmetre de la víctima durant un mínim de deu anys. A més, també demana que pagui una multa de 7.200 euros per un delicte de violació de domicili.

En matèria de responsabilitat civil, aquesta part demana que l'acusat pagui una indemnització global de 9.600 euros, dels quals 4.395 corresponen a les destrosses que va provocar al pis del carrer Pablo Neruda.

La defensa, per la seva banda, demana inicialment l'absolució del seu client. Segons sosté, s'han d'aplicar a Ruiz els eximents de trastorn mental transitori i d'intoxicació plena, perquè l'acusat és toxicòman de llarga durada.