Augmenten un 30% els conductors gironins que han perdut punts del carnet per córrer massa

Durant el 2011, Trànsit ha retirat el carnet a 700 infractors de la demarcació que han esgotat tots els punts

L'any passat, a les comarques gironines la DGT va retirar 79.978 punts del carnet a 25.952 conductors que havien comès alguna imprudència al volant. Si es mira al detall l'estadística de sancions, la infracció estrella va ser l'excés de velocitat.

En concret, prémer massa l'accelerador acapara més de la meitat dels punts retirats a la demarcació (44.102). I no només això, sinó que durant tot el 2011, de totes les imprudències més freqüents que es fan a la carretera, les del grup de velocitat són les úniques que han pujat.

Segons explica la nova cap de Trànsit a Girona, Marta Solano, l'any passat els radars van enxampar 17.101 conductors que van superar la velocitat màxima permesa. La majoria d'ells, van perdre dos punts del carnet (se'n poden arribar a restar fins a sis) per no respectar el límit.

Si es comparen aquestes dades amb les del 2010, però, la diferència és substancial. I és que, al llarg de l'any passat, els conductors gironins que van perdre punts per córrer massa es van incrementar en un 30% (passant de 13.065 el 2010 als més de 17.000 de l'any passat).

De retruc, el percentatge anterior també es trasllada en el saldo de punts que la DGT ha retirat per aquestes imprudències (de 33.755 del 2010 als 44.102 del 2011). Per a Solano, hi ha dues causes directes que es relacionen amb aquest "important augment". D'entrada, que els radars enxampen més conductors i després, el fet que molts gironins no controlen el velocímetre quan circulen.

La resta, disminueixen

L'alça que han registrat les imprudències per excés de velocitat contrasta, però, amb la resta d'infraccions més comunes que comporten pèrdua de punts. En concret, agafar el volant begut, parlar pel mòbil o no portar cordat el cinturó de seguretat.

I és que totes aquestes han davallat. Segons explica la cap de Trànsit, això es deu al fet "que els consells i les campanyes de prevenció que s'han fet des de la DGT han tingut efecte entre els gironins". Això també ha permès, deixant de banda l'assignatura pendent de la velocitat, que tant el global de sancions com de punts retirats a la demarcació hagin disminuït.

L'any passat, la policia va interposar 28.752 multes a conductors gironins que portaven aparellada la retirada de saldo del carnet (el 2010, van ser 30.709). I pel què fa al global de punts, mentre que el 2011 la DGT en va detreure 79.978, l'any anterior n'havia arribat a retirar fins a 30.709.

700 conductors perden el carnet

L'estadística també permet veure com, durant l'últim any, la DGT ha obert 598 expedients a conductors gironins que han perdut tots els punts del carnet. Dins aquest gruix, fins i tot, hi ha casos d'adolescents menors d'edat que han perdut el permís per conduir ciclomotors perquè han esgotat tot el saldo.

De totes maneres, segons concreta la cap de la DGT a Girona, la majoria dels expedients (en concret, 258) es refereixen "a infractors amb edats compreses entre els 30 i els 44 anys". Per a Marta Solano, el fet que la majoria de denúncies s'interposin a aquells qui han agafat confiança al volant té una explicació clara. "Hi ha conductors que es refien de la seva experiència i a més, a això també cal sumar-hi el fet que solen portar cotxes de més cilindrada que no pas els novells", concreta.

Tot i tenir obert un expedient, però, fins que no es faci efectiva la retirada del carnet a aquests conductors, poden passar mesos. I és que fins que no conclogui el procés administratiu, sobretot si els infractors presenten recurs, el procés es pot allargar.

Un cop la DGT els hi comuniqui que han d'entregar el permís, haurà de passar mig any (tres mesos, en el cas dels conductors professionals) abans que no puguin tornar a agafar un vehicle. A més, també hauran de seguir un curs de reeducació viària.

En total, durant el 2011, la DGT ha fet efectives 700 retirades de carnet a les comarques gironines. Si es compara amb l'any anterior, la xifra de conductors que han perdut el permís ha anat a la baixa (el 2010, a la demarcació les pèrdues de vigència executades van ser 1.279).

Actualment, a les comarques gironines, el cens de conductors és de 442.426 persones.