La Diputació no s'adhereix a l'Associació de Municipis per la Independència tot i aprovar la moció

El text no ha rebut el suport necessari dels diputats perquè necessita majoria absoluta

La moció per adherir-se a l'Associació de Municipis per la Independència -que ja ha prosperat a nombrosos ajuntaments i també a la Diputació de Lleida- ha rebut el suport dels cinc diputats d'ERC i de set de CiU. La federació nacionalista governa a la Diputació amb 15 diputats però en aquest assumpte -i com acostuma a fer el partit quan es tracta de pronunciar-se sobre aspiracions independentistes- han donat llibertat de vot. Així, vuit diputats més de CiU s'han abstingut juntament amb els set del PSC.

El president de la Diputació de Girona, Jaume Torramadé, ha explicat que tot i que la moció ha quedat aprovada amb 12 vots a favor i 15 abstencions, no pot prosperar perquè segons la llei cal que la majoria absoluta del ple doni suport al text perquè la corporació es pugui afegir a l'associació.

Roger Torrent (ERC), que ha defensat la moció, ha assegurat que cada vegada hi ha més arguments per "entendre" que la independència "és l'única sortida digna del país". La portaveu del PSC, Pia Bosch, ha justificat l'abstenció del seu grup perquè considera que la Diputació de Girona no és un marc que pugui decidir res en aquest aspecte i perquè els socialistes són federalistes i creuen que el debat ha de girar entorn al model d'organització de l'Estat. El vicepresident Pere Vila (CiU) ha recordat que al partit hi ha sensibilitats en tots els sentits i, per això, opten per donar llibertat de vot.

2,2 MEUR d'ajuda als municipis

El ple de la Diputació de Girona ha aprovat avui un plec de subvencions per valor de 2.232.000 euros per ajudar els municipis gironins durant el 2012. La corporació també ha donat el vistiplau a una nova ordenança general de subvencions, que substitueix la de l'any 2006 i que té com a principal objectiu agilitzar i facilitar els processos de recepció d'ajudes per part dels ajuntaments i entitats.

El plec de subvencions aprovat forma part dels 15.819.500 euros en línies d'ajuts que enguany la Diputació de Girona posa a disposició dels municipis a través de convocatòries. En concret, les ajudes corresponen al fons de produccions editorials, la restauració i conservació d'immobles d'interès patrimonial, un programa de recursos educatius, el foment i la pràctica de l'esport i les accions en l'àmbit d'acció social.

L'àmbit amb més dotació econòmica és el que correspon a acció social, amb un total de 614.000 euros que es destinaran a la formació d'adults, centres d'educació especial o cooperació al desenvolupament, entre d'altres.