Salvador Dalí era un amant del món del circ segons apunta un estudi

El Festival Internacional del Circ Castell de Figueres té més de la meitat de les entrades venudes a quinze dies de la inauguració

La fascinació que sentia pel món del circ comença ja de ben petit, quan des de la terrassa de la casa on va viure a Figueres podia veure les atraccions de les fires i la carpa de circ duran les festes de maig. De fet, entre les primeres obres de Dalí hi ha tres aiguades sobre cartró amb referències circenses, que va pintar a l'edat de 18 anys. La més coneguda, segons explica l'autor de l'estudi, és 'Fires de Santa Creu de Figueres' (1922), on es plasma un "aiguabarreig" de colors i tots els elements que fascinaven a un nen, amb elements com ara pallassos, cavallets i gegants, una imatge que anirà reapareixent al llarg de la seva vida i que sempre l'acompanyarà.

La relació que va mantenir amb aquest art no estava fins ara recollida entre l'àmplia bibliografia dedicada a aquest artista. La recerca que ha dut a terme Josep Playà -va ser el comissari de l'Any Dalí 2004- omple el buit que hi havia i aporta documentació i anècdotes que il·lustren fins a quin punt l'artista sentia una vertadera "admiració" per al circ. Explica l'autor que quan el crític d'art Alexandre Cirici Pellicer va voler ridiculitzar-lo tot dient que era un "clown", ell ho va rebre com un elogi més i la resposta immediata va ser fer-se fer un vestit de pallasso i immortalitzar el moment amb una foto, tot dient la frase "és més difícil actuar com a pallasso durant quaranta anys, que fer de pintor".

Font d'inspiració per a les seves obres

Les referències al circ també van ser font d'inspiració per l'artista i molt concretament els animals -rinoceront, elefant o girafes- que va convertir en "protagonistes de la seva mitologia personal", segons Playà. Per això no és d'estranyar que se sentís "entuasiasmat" quan la companyia Air India li va regalar com a obsequi un elefant petit originari de l'Índia, 'Surus', el mateix amb qui l'any 1967 va rememorar el pas amb elefants del general Hanníbal i el seu exèrcit pels Pirineus, fent una passejada pel centre de Figueres fins al castell.

Una altra dels episodis recollits en l'estudi és el de la visita a l'Hotel Ritz de Barcelona de dues artistes txeques que apareixien al número de contursió del 'Circo Americano' a petició de Dalí, després que aquest veiés tots els números com a espectador. Fins a tres cops van visitar l'artista a aquest hotel, per tal que pogués prendre apunts de les "cames musculoses i atlètiques" i treballar en les figures que començava a idear per al seu futur Teatre-Museu Dalí.

Una de les dues noies txeques, que en aquella època tenia 24 anys, és Vera Perhacova i aquest matí també ha assistit a la presentació. Explica que aquest 2012 farà just 40 anys de la seva trobada amb el geni, de qui guarda amb molt d'apreci una fotografia del número, acompanyada de la seva germana amb qui formaven les Elver Sisters, que l'artista va signar. El que més la va colpir, segons recorda, va ser la seva "senzillesa". "Era una persona normal que et preguntava per la vida i la família" i que res tenia a veure amb la imatge extravagant que projectava a l'exterior. Aquell va ser l'únic moment de la vida amb què es toparia amb l'artista, de qui ja sentia una gran admiració.

El Festival Internacional del Circ tindrà un jurat reconegut

Aquest dilluns també s'han donat a conèixer els noms dels membres del jurat del festival, sota la presidència del reconegut director de circ suís Rolf Knie i altres cinc persones més, que hauran de decidir l'atorgament dels Elefants dalinians d'Or, de Plata i de Bronze que es lliuran l'últim dia del festival. El trofeu és obra de la joieria barcelonins Vall Comaposada de 25 centímetres.

El festival es farà des del dia 1 fins al 4 de març i aplegarà més d'una cinquantena d'artistes de primer nivell de 13 països diferents que mostraran un total de 22 actuacions. Tal com ja va explicar el seu director, Genís Matabosch, el festival celebra la primera edició amb la vocació de situar la ciutat de Figueres en el mapa internacional de festivals de circ tot mostrant números que no s'han vist mai a Europa. El seu alcalde, Santi Vila, ha recordat que es tracta d'una iniciativa que sorgeix de la societat civil i que ha aconseguit el suport privat i públic. Concretament, compta amb més d'un centener d'administracions, empreses i entitats, que han estat claus, segons el director, per poder tirar-ho endavant en el context de crisi. Entre aquests, hi ha la Fundació Gala-Salvador Dalí.

El tren TGV de circ, tot un èxit

Quan falten menys de dues setmanes per la inauguració, ja s'han venut per antelació més de 7.000 localitats de les 13.000 que hi haurà en total i encara falta veure les vendes d'última hora, segons explica el director. De moment, però, l'arrencada està essent positiva, sobretot la reserva d'un dels tres trens especials que s'ofereixen a través de touroperadors de França i Itàlia per venir al festival. "El TGV des de França està tenint un èxit excepcional", explica Matabosch, que afegeix que permet plantar-se a la capital de l'Alt Empordà des de París en 5 hores.

Pel que fa a l'ocupació hotelera, alguns dels establiments de Figueres ja han posat el cartell de complet per algun dels dies del festival. Precisament, l'alcalde de la ciutat, Santi Vila, ha explicat que aquest certamen és una clara "aposta estratègica" per potenciar Figueres en el mercat del turisme cultural i la mateix temps portar turistes en temporada baixa.