La SGAE insta alguns comerços d'Olot a pagar per tenir música als establiments

L'Associació de Comerciants d'Olot envia una carta als associats per explicar-los els passos a seguir en cas d'haver rebut la visita d'un inspector

Els botiguers d'Olot que han rebut la visita d'un inspector de la SGAE en les últimes setmanes o mesos encara no entenen per què "els ha tocat a ells". I encara menys quan representants de la SGAE els han respost que no són un sector "prioritari" i que hi ha altres establiments, com ara bars musicals i discoteques, on és més urgent de regularitzar l'ús que facin de la música en els seus negocis. El procés, però, ja està obert, i ara hauran de pagar per utilitzar aquesta música per fer ambient o buscar altres alternatives, com ara posar música sense drets d'autor, que respectin la normativa vigent.

Per aclarir els passos a seguir i informar-los de la normativa, l'Associació de Comerciants d'Olot preveu enviar dilluns que ve una carta als seus associats -120 establiments de petit comerç- per explicar-los les opcions. Entre elles, que si es donen d'alta de la SGAE, tenen un seguit de descomptes però també que tenen plena llibertat per decidir què fer. Les tarifes van en funció dels metres quadrats de la botiga i els aparells (equips de música i televisors) i en alguns casos el cànon no supera els sis euros al mes. Des de l'associació, també s'ha confirmat que en les últimes setmanes han rebut trucades d'altres associacions de comerciants d'altres poblacions gironines alertades per les visites d'inspectors.

El malestar per les visites

La carta arriba després que l'Associació demanés reunir-se aquest mes amb el representant territorial de la SGAE per exposar-li les queixes que havien rebut dels seus associats, referents a les males formes i el to amenaçant que havien mostrat els inspectors amb els botiguers, en veure que aquests desconeixien la normativa. Des de la SGAE, es van disculpar per les formes, per si algú es va sentir pressionat, i van reconèixer que hi havia hagut "errors" en el procediment i que l'objectiu final de les visites eren de caràcter informatiu. Davant la demanda de tirar enrere el procés, la resposta va ser una negativa perquè es crearia un precedent.

Amb tot, han volgut mostrar una actitud conciliadora, tot dient que després de l'alarma generada al municipi tenen clar que a partir d'ara, el primer contacte serà amb les associacions i els gremis per "evitar situacions com la viscuda a Olot", assenyala la directora d'activitats i comunicació de la SGAE a Catalunya, Agnela Domínguez. La representant explica que des de l'entitat són conscients de la falta d'informació d'aquest tipus de comerç i per això diu que les "coses es faran amb calma" i de forma conjunta amb els sectors.

Sense expedients però fent complir la llei

Domínguez nega que hi hagi hagut cap directriu per visitar específicament els comerços d'Olot tot dient que "per algun lloc s'ha de començar". I ha volgut enviar un missatge de "calma" als comerciants: "No volem ni obrirem cap expedient; que estiguin tranquils", ha dit. I ha explicat que el primer pas sempre és l'informatiu i que, si al cap d'un temps els comerciants que ja estan assabentats de la llei no ho compleixen, llavors s'entra en una altra fase de requeriments que acostuma a ser per carta. "En cap cas és la situació en què es troben a dia d'avui els comerços d'Olot, que estiguin tranquils".

Per altra banda, ha explicat que el que s'ha fet a Olot es farà arreu de Catalunya tot i que aquest no és un comerç "prioritari", ja que abans cal regularitzar la situació d'altres tipus d'activitats, com són bars musicals i discoteques, entre d'altres. "Abans hem de treballar amb els grans usuaris, que fan negoci amb la música", afirma.

A l'espera d'una nova directiva

La directora d'activitats i comunicació de la SGAE a Catalunya ha recordat que l'entitat que representa ha viscut una "crisi interna profunda" que ara "cal superar" i assenyala que un dels passos clau serà l'elecció de la nova junta directiva per d'aquí a uns tres mesos que haurà de "marcar les noves línies a seguir". En aquest sentit, entén que "ara no és el moment" per voler regularitzar l'ús de la música al petit comerç però afegeix que "la feina pedagògica i informativa ja estarà feta".