Sanitaris es formen al Ripollès per rescatar víctimes en condicions extremes d'alta muntanya

S'ha simulat un rescat en una glacera a més de 1.200 metres d'altitud, amb pendent pronunciat, vent i a temperatures baixes

El curs de Medicina de Rescat de Muntanya té un format intensiu (del 13 al 17 de febrer) perquè professionals de l'àmbit sanitari sàpiguen com han d'actuar en condicions extremes o quan cal tractar un pacient en indrets d'alta muntanya, de difícil accés i a molt baixes temperatures que en el cas d'aquest dijous, amb el vent, la sensació de fred era de 15 graus negatius.

La principal novetat que ha incorporat el programa per a l'edició d'enguany ha estat un mòdul formatiu especialitzat en material i tècniques de progressió útils per sanitaris en operacions de rescat. En aquest sentit, el curs marca que els sanitaris que han d'intervenir en aquests casos han d'estar preparats per arribar amb cordes, piolets i grampons fins als pacients. Segons ha explicat el coordinador del curs, Joan Casadevall, "no es tracta que siguin uns experts escaladors, sinó que sàpiguen avançar i retrocedir amb la màxima seguretat".

Casadevall ha assenyalat que l'objectiu és que els alumnes aprenguin a treballar "en les pitjors condicions, que no tenen res a veure amb les urgències hospitalàries". Precisament, una de les participants, l'infermera Patrícia Noviola, ha destacat la dificultat que representa rescatar algú en les condicions que hi havia a la muntanya aquest dijous "perquè no sempre tens la possibilitat d'atendre el pacient com ens agradaria pel fred, pel vent o pel pendent de la muntanya".

Durant el curs, han après a fer valoracions de manera ràpida, exhaustiva i 'molt precisa' perquè 'el professional sanitari no es pot equivocar', ha puntualitzat Casadevall. Així, la part teòrica, ha introduït els alumnes en la medicina de muntanya, la valoració dels pacients i l'exploració física en condicions adverses, tècniques de reanimació, farmacologia, valoració de les lesions en extremitats i operacions de rescat. També s'ha instruït sobre com assegurar un ferit, fer l'ancoratge i nusos, l'orientació o l'helicòpter com a eina de rescat.

D'altra banda, els curs també ha tractat la hipotèrmia i les congelacions, així com el mal agut de muntanya, el pacient traumàtic, les estratègies d'assistència en medicina de rescat i de les allaus.

El professorat del curs està integrat per professionals sanitaris o rescatadors que treballen en grups de rescat o que són guies de muntanya. Així, entre els professionals hi havia metges, bombers, operadors de vol i guies de barrancs, d'acompanyament i d'alta muntanya. A més, la Fundació Universitària Balmes també ha comptat amb la col·laboració del GRAE d'Olot i de l'helicòpter de rescat dels Bombers de la Generalitat.