Olot engega un pla per reduir els atropellaments a la ciutat

Intensifiquen la presència policial a la zona centre perquè hi ha hagut més de vint robatoris des de principi d'any

L'any passat, la sinistralitat al casc urbà d'Olot va augmentar. Segons recull la memòria de la Policia Local, al llarg del 2011 hi van haver cent accidents a l'interior de la ciutat, que van deixar 116 ferits (disset d'ells, greus) i dues víctimes mortals.

En tots dos casos, es tractava de menors d'edat. Un d'ells va ser un adolescent que va perdre la vida després de xocar amb el ciclomotor, i l'altre, una nena de 7 anys a qui un vehicle va atropellar mentre creuava un pas de vianants a la Canya.

Precisament, de tota l'estadística, el sotsinspector Ignasi López ha volgut posar l'accent en aquest darrer tipus d'accidents. I és que els atropellaments a dins la ciutat van augmentar (passant d'un 21% el 2010 al 23%), a diferència de la resta del país. "No estem satisfets d'aquestes dades, i més si tenim en compte que la mitjana d'atropellaments a les ciutats de Catalunya se situa a l'entorn del 15%", ha concretat el cap de la Policia Local.

López ha assegurat que aquest "problema" necessita una resposta conjunta, i no només dels conductors. "Aproximadament en un 50% dels casos, els ferits van creuar la calçada per un lloc on no hi havia cap pas de vianants", ha explicat el cap de la Policia Local d'Olot.

Pla integral per reduir atropellaments

Amb l'objectiu de revertir aquestes dades, aquest primer semestre d'any l'Ajuntament ha engegat un pla integral per reduir els atropellaments. D'entrada, ja s'estan repintant tots els passos de vianants que sigui necessari (la ciutat en té un miler), se'n millorarà la il·luminació i es retiraran aquells elements que en dificultin la visibilitat, com ara contenidors o places d'aparcament.

A més, com ha concretat el regidor de Mobilitat, Josep Ferrés, durant aquest primer semestre de 2012, es portaran a terme campanyes de sensibilització i es farà una prova pilot per enxampar aquells conductors que se saltin els semàfors en vermell. En concret, s'instal·larà un dispositiu en algun dels "punts conflictius de la ciutat" -ha especificat Ferrés- i, si la prova pilot és efectiva, més endavant s'estendrà a altres parts d'Olot.

L'alcalde de la ciutat, Josep Maria Corominas, ha demanat "consciència i responsabilitat individual" als ciutadans per evitar accidents. "Des de l'ajuntament i la policia farem molt, però també ens trobem amb què hem enxampat conductors que circulen a més de 100 quilòmetres per hora per dins la ciutat", ha ressaltat.

4.886 denúncies de trànsit

La memòria de la Policia Local d'Olot recull que l'any passat els agents van interposar 4.886 denúncies de trànsit. D'aquestes, 1.473 es van interposar perquè els agents van enxampar els vehicles infractors amb excés de velocitat, fent girs prohibits o saltant-se semàfors. De les restants, la gran majoria fan referència a aparcar el vehicle en zones no permeses.

Aquest 2012, Ignasi López ha explicat que els agents centraran part de la seva tasca a conscienciar els adolescents i escolars. "La formació a les escoles i instituts s'encaminarà a donar consells de prevenció i de seguretat, sobretot amb els ciclomotors", ha conclòs.

L'estadística del cos municipal també recull, entre d'altres, que el 2011 els agents van fer 67 comisos de droga al carrer, van interposar 66 denúncies per orinar a la via pública i van sancionar 50 persones per deixar les bosses d'escombraries al carrer.

Repunt dels robatoris al centre

A més de la memòria de la Policia Local, els Mossos d'Esquadra també han presentat la seva estadística del 2011. L'any passat, segons ha concretat el sotsinspector Blai Ortiz, cap de la comissaria d'Olot, els delictes contra el patrimoni van augmentar un 14% i els agents van instruir 1.074 atestats per delictes o faltes a la ciutat.

A més, també es van fer 56 actuacions per violència de gènere, de les quals 31 van acabar en denúncia (27 per maltractaments, i quatre per violència en l'àmbit familiar). Ortiz també ha volgut destacar que, durant el 2011, es va registrar un increment d'estafes a ciutadans de la comarca mitjançant Internet i que, entre els mesos de desembre i gener, han disminuït un 83% els robatoris a interior de domicili a Olot.

Tot i això, però, des de principis d'any sí que s'ha detectat un increment de robatoris a comerços del centre de la ciutat. En concret, entre el 9 i el 23 de gener n'hi va haver més d'una vintena. En setze dels casos, el lladre va aconseguir el seu objectiu i en els restants, tot i malmetre les obertures, no va poder accedir a l'interior dels establiments.

Segons ha concretat Ortiz, el modus operandi dels lladres sempre era el mateix. En comptes de forçar les persianes, accedien a l'interior de l'establiment aprofitant que moltes de les botigues donen a patis interiors, que estan desprotegits. "Això suposa que la detecció sigui molt més difícil", ha concretat el sotsinspector.

Arran d'aquest degoteig de casos, Mossos d'Esquadra i Policia Local han intensificat el patrullatge i ja han pogut detenir un pispa a qui se li vinculen part dels robatoris. De totes maneres, com ha concretat Blai Ortiz, el dispositiu continua operatiu per evitar que revifin aquests robatoris i localitzar la resta de lladres.