Puigdemont defensa que no és incompatible ser independentista i pactar pressupostos amb el PP

L'alcalde de Girona considera errònia la decisió de recuperar el corredor central perquè farà perdre temps, diners i competitivitat

Segons l'alcalde de Girona, es pot ser independentista i, alhora, pactar els pressupostos amb el PP. Així ho ha fet ell a la seva ciutat, on s'ha valgut del suport dels regidors populars per tirar endavant els comptes públics. Per tant, segons Puigdemont, no és més difícil defensar aquesta opció davant de la societat després que el Govern hagi pactat amb el PP els pressupostos de la Generalitat.

Posant-se com a exemple, Puigdemont ha explicat que, tot i coincidir en moltes coses amb la CUP, no comparteix el model socioeconòmic i no el podria pactar amb aquesta formació. Els pressupostos i les ordenances cíviques les ha pactat amb el PP perquè coincideixen en el model i perquè tots dos partits portaven les mateixes idees al seu programa. El que no pactarà amb ells és, ha afegit, l'entrada de Girona a l'Associació de Municipis per la Independència.

Puigdemont ha afirmat que el debat sobre la independència ha anat "colonitzant" la centralitat del país. Segons la seva opinió, a l'actualitat és més centrista parlar d'independència que d'autonomisme o d'unitat d'Espanya. Per tant, ha dit, és normal que aquest debat estigui amplament estès en les bases de CDC, que sempre s'ha mogut en la centralitat del país, i que es tracti en el proper congrés de la formació nacionalista. L'alcalde s'ha mostrat convençut que el debat serà ric i que les conclusions del congrés permetran al país fer "un salt endavant".

Preocupat per les infraestructures

L'alcalde de Girona no s'ha mostrat sorprès per la decisió del govern espanyol de recuperar la proposta d'incloure el corredor central pels Pirineus en la Xarxa Europea de Transports. "És l'Espanya de sempre", ha dit Puigdemont, que s'ha preguntat si algú es pot sorprendre per aquesta decisió. No obstant això, ha volgut deixar clar que considera que l'opció és "errònia" que pot suposar una pèrdua de temps, diners i competitivitat.

Respecte a l'arribada de l'alta velocitat a la ciutat, Puigdemont ha afirmat que confia en què el calendari es complirà i que suposarà una millora important per a Girona. Amb el què no confia, ha dit, és que l'executiu estatal compleixi els seus compromisos pel que fa al tren convencional. "Tindrem un problema", ha dit Puigdemont, quan Girona tingui un túnel per sota de la ciutat i també el viaducte per dalt, mentre no es faci el vial orbital per Salt. En aquest sentit, ha avançat que l'Ajuntament ha demanat una reunió a la ministra de Foment en la què, acompanyat dels representants de tots els grups municipals, espera poder-li presentar un estudi tècnic que proposa construir una tercera via pel túnel del TGV i evitar així construir-ne un de nou per al tren convencional.

Pel que fa a l'aeroport, l'alcalde de Girona ha defensat que la inversió de diner públic en aquest infraestructura té una "altíssima eficiència". Un aeroport sense aquesta inversió, ha dit, no seria "tan competitiu com ho és". Per tant, segons Puigdemont, els esforços per sostenir el model són justificats.

Consells comarcals

Puigdemont ha criticat que es plantegi un debat sobre els consells comarcals "de traç gruixut" i des de Barcelona. Si es fa així, ha dit, es corre el perill de "prendre decissions errònies". L'alcalde de Girona ha defensat que aquest tipus d'organismes suposen un ajut important tècnic i econòmic per a municipis petits.

Canvi a la ciutat

Puigdemont ha destacat el canvi profund que ha viscut la ciutat de Girona en els darrers anys. Segons ha dit, les modificacions profundes s'han fet paleses en el canvi que s'ha produït en el govern municipal després de les eleccions del passat mes de maig, quan CiU va accedir al poder. Puigdemont ha assegurat que alguns poden tenir la temptació de pensar que el canvi ha estat un accident que només durarà quatre anys, però ha afirmat que ell no creu que sigui així.

L'alcalde ha assegurat que Girona no vol ser una ciutat dormitori per a classes mitjanes, sinó que pretén fer de la seva qualitat de vida i benestar un instrument que també generi riquesa.