La Policia Municipal de Girona vol assolir la paritat d'agents en els propers anys

S'ha posat en valor la feina durant el pas del temporal Gloria

El cos de la Policia Municipal de Girona creu que la igualtat entre homes i dones ha de ser un dels pilars del seu nou model de proximitat. Així ho ha explicat aquest divendres al matí el seu intendent en cap, Joan Jou, durant la Diada del cos gironí, subratllant que les dones "són un actiu important". Per l'intendent cal rebatre la "visió patriarcal" que s'associa als cossos de seguretat, un fet que no el sorprèn ja que l'equilibri "no és l'ideal".

Actualment la plantilla de la policia està formada per 147 persones, de les quals al voltant d'un 20% són dones. Durant l'acte també s'ha posat en valor la feina dels agents durant el pas del temporal Gloria. Precisament la borrasca va obligar a susprendre la Diada a finals del mes de gener.

Diada

L'auditori del Centre Cultural La Mercè ha acollit aquest matí la Diada de la Policia Municipal de Girona, una cita on es distingeixen aquells agents i ciutadans que durant l'any 2019 han destacat per actuar en defensa dels drets fonamentals i de la seguretat pública.

Durant l'acte s'han lliurat els diplomes al mèrit policial, les creus a la constància, les medalles i creus d'honor al mèrit policial, a més dels reconeixements a les persones jubilades i agents que porten 25, 30 i 35 anys al cos policial. De fet, l'homenatge als policies jubilats – un total de tretze - ha estat un dels moments més emotius, on ells mateixos han recordat que durant tots aquests anys "s'hi ha deixat la pell".

En un inici la data de l'acte estava prevista pel passat 21 de gener, tot i que es va posposar davant la previsió d'afectacions provocades pel temporal Gloria. De fet, durant la cerimònia s'ha lloat la feina feta pel cos de policia en aquelles dates. L'alcaldessa de Girona ha assegurat que es va viure una de les situacions més "greus i complicades" que s'han viscut. Un episodi que "ens va posar tots contra les cordes" ha recordat. I és que davant d'un fet així l'engranatge municipal va funcionar a la "perfecció" ha conclòs.

Segons Madrenas la jornada serveix "per valorar la feina" que cada dia fa la Policia al servei de la ciutat. També ha recordat que s'està implementant un nou model de policia de "proximitat" que estigui al servei dels problemes més comuns que ens traslladen els veïns com per exemple l'incivisme, els sorolls o els furts. Un model que ha qualificat "d'inèdit" i que ja s'està agafant de "model" en altres ciutats.

Una aposta per la paritat

El discurs inicial l'ha fet l'intendent en cap de la policia gironina, Joan Jou, que ha explicat que la paritat ha de ser un dels principals reptes del cos pels pròxims anys, sobretot pel que fa al nou model de proximitat. Actualment la plantilla està formada per 147 persones (que inclou el personal de suport, cinc administratius i vuit agents cívics). D'aquesta xifra hi ha 23 dones en actiu i 3 més que s'estan formant a l'acadèmia. Les dones representen doncs un 20% de personal del cos.

Per Jou es tracta d'un equilibri que "no és l'ideal" i que moltes vegades ajuda a associar els cossos policials "amb una visió patriarcal". Costa rebatre "la realitat" amb els percentatges que hi ha als cossos, ha apuntat. L'intendent ha volgut recordar que les dones són "un actiu important" en el projecte que s'ha iniciat. L'intendent ha demanat potenciar la imatge de totes aquestes agents perquè la ciutadania conegui millor la tasca que desenvolupen i que esdevinguin "un referent" perquè altres dones trobin atractiva la feina policial.

Jou també ha demanat que s'ha de deixar enrere la idea que la tasca de proximitat "està en segona fila". Per ell, la ciutadania de Girona demana una policia "resolutiva i legitimada" també en resolució de conflictes per quan sigui necessari. "Aquestes volem que siguin les qualitats més importants que defineixen la nostra policia" ha dit.