Unió de Pagesos celebra del 2 al 4 de març el seu XIe congrés a Girona

L'actual coordinador nacional del sindicat, Joan Caball, repetirà candidatura en el Consell Nacional que es farà el mes d'abril

El congrés reunirà als 150 delegats que el sindicat té a tot Catalunya, dels quals 20 són els representants gironins. L'objectiu és debatre amb profunditat els temes que més afecten a la pagesia catalana i marcar les línies d'actuació del sector per als propers quatre anys. Un dels temes de més rellevància pel que fa als continguts és debatre sobre el futur immediat i els efectes que tindrà la Política Agrària Comuna (PAC) a Catalunya, tenint en compte que les polítiques europees, ara en procés de reforma, també afectaran a altres àmbits i que cal treballar per tal que s'orientin cap a una millora de la renda de la pagesia.

El coordinador nacional ha defensat la necessitat de discutir la PAC i de fer les correctes "matisacions" perquè està en joc el futur del sector. Així, ha posat l'exemple dels actuals mecanismes europeus a l'hora d'afrontar problemes que requereixen una "actuació ràpida" però que en canvi, ha dit, fins ara la Unió Europea ha mostrat una actitud o bé "autista" o sinó amb una capacitat de reacció interna davant els problemes que han estat "poc àgils" i "engorrosos". És important tenir nous mecanismes, segons Caball, que permetin donar una resposta ràpida als problemes de la pagesia.

Per altra banda, preveu que l'Estat espanyol mantingui els ajuts que ha rebut en època de crisi però "caldrà veure com s'acaben distribuint" i que "els mecanismes siguin els correctes".

Potenciar el mercat interior

En el context de globalització i de crisi, UP continua apostant per la "qualitat" i el "valor afegit" dels productes catalans, que tenen un bon reconeixement a l'exterior. Ara bé, també consideren que cal potenciar el mercat interior, sobretot en el cas d'aquells productes que no es produeixen en grans quantitats com per poder exportar però que poden tenir una bona sortida aquí, amb un circuit "el més a la vora possible del productor i el consumidor". Per altra banda, ha assenyalat que no volen "desmantellar" sectors productius que actualment són capdavanters a Catalunya, com ara la vinya, el porc o la fruita, on ja hi ha estructures productives "eficients" i "de qualitat".

Sobre aquest últim sector, el de la fruita, ha explicat que cal seguir treballant amb els productors francesos per millorar els mecansismes i intentar "anar tots junts" per evitar crisis com la viscuda fa uns mesos amb els piquets a la frontera que barraven el pas a camioners que transportaven fruita cap a Europa. Segons ha explicat el coordinador nacional d'UP, fa unes setmanes van participar en unes jornades amb productors i el sindicat majoritari de la Catalunya Nord, per buscar alternatives. És conscient que quan hi ha problemes és difícil posar-se d'acord, però ha titllat d"abusiva" l'actitud dels productors francesos amb els boicots als productes catalans. "Si el teu govern no t'escolta, no pot ser que acabis abusant de la posició de domini que tens a un lloc on el transport ha de passar pel teu territori". És per això que volen continuar treballant-hi per evitar situacions com aquesta.

Més representació al territori català

Un dels temes que es tractarà en el congrés és la "potenciació" de la presència d'UP al territori. De fet, s'ha proposat una reforma dels estatuts que permetria a UP tenir set organitzacions territorials i no pas sis com les que hi ha fins ara. I és que a la zona de muntanya -va des de la Cerdanya, els Pallars, l'Alt Urgell i la Val d'Aran- on hi ha 1.200 explotacions actualment no està representada i per tant és una "gran llacuna" que cal potenciar amb pagesos del territori que s'hi vulguin implicar.

A nivell d'organització, el Congrés que es farà a Girona també servirà per escollir la Nova Comissió Permanent del sindicat, que té un màxim de 14 membres, que després farà una proposta del repartiment de les responsabilitats dels càrrecs que s'haurà de ratificar en el primer Consell Nacional després del congrés que es farà a principis d'abril, en què s'haurà de ratificar la seva proposta.

Un altre dels temes que es tractaran serà l'elecció del candidat que assumirà el càrrec de coordinador nacional i que, segons Caball, "els companys han insistit que em torni a presentar i serà la decisió del Consell Nacional i del propi congrés que surti elegit de nou", ha explicat. I ha afegit que "hi ha propostes de que hi hagi continuïtat amb algunes responsabilitats i una part també de renovació".

El primer cop que es fa a Girona

Els congressos sindicals se celebren cada quatre anys i fins ara han tingut lloc a les Borges Blanques (2008), Tortosa (2004) i Mataró (2000). Aquest serà el primer cop que es farà a Girona, una ciutat que s'ho espera amb "orgull" i "satisfacció", segons paraules del seu alcalde, Carles Puigdemont, que ha assenyalat que també se sent "al costat de la pagesia". Aquest és un sector, ha dit, que té molt a veure amb el món de la gastronomia, gràcies a una pagesia que "estima el producte, el posa en valor, i dignifica la seva feina". L'Auditori de Girona serà l'espai que acullirà els debats de les ponències i l'acte de cloenda, mentre que el dinar de cloenda es farà al Palau Firal de Girona.