Una campanya a la Bisbal reflexiona sobre per què no es parla en català als nouvinguts

També s'ha organitzat una mena de gimcana pels establiments

L’Oficina de Català de la Bisbal ha impulsat una nova campanya amb la intenció de fer reflexionar els catalanoparlants sobre els hàbits lingüístics. És un fet constatat que molt sovint, davant de persones nouvingudes, no s’utilitza la llengua catalana sinó que es canvia al castellà, sense saber del cert si aquella persona entén el català.

La campanya consisteix en una mena de gimcana que s’ha de fer per la Bisbal per aconseguir descobrir la frase que s’amaga en els cartells repartits a diversos establiments comercials del municipi. Si bé a cada un d’aquests cartells –cinc en total– hi ha una sola paraula, trobant-les totes cinc, es pot configurar l’eslògan de la campanya. A més, en aquests cartells, hi apareixen també les fotografies de sis persones vingudes d’arreu del món (Hondures, Marroc, Senegal, Ucraïna, Escòcia i Romania), que representen la diversitat de nacionalitats dels alumnes que actualment estan estudiant català.

Les persones que vulguin participar en el joc han d’emplenar una butlleta que trobaran als mateixos comerços bisbalencs i entraran en el sorteig d’un dinar per a dues persones al Restaurant La Cantonada. L’objectiu principal, però, no és el concurs, sinó intentar fer reflexionar sobre aquest costum tan arrelat entre els catalanoparlants.

Xerrada a la biblioteca

Una altra activitat proposada vinculada amb aquesta campanya és la xerrada “Per què no parlem en català amb les persones nouvingudes?”, que es farà a la Biblioteca Lluïsa Duran de la Bisbal el proper divendres 6 de març, a les 8 del vespre. Hi participaran Toni Albà, Rosario Palomino, Aleix Renyé, Carme Sansa i Matthew Tree.