La Generalitat comprovarà les denúncies al centre d'acollida de Sant Gregori

Segons els joves, el Departament ha assegurat que l'explusió es mantindrà

  • Joves que viuen al centre de primera acollida de Sant Gregori, abans de la reunió amb la directora territorial d'Afers Socials. ACN
    Joves que viuen al centre de primera acollida de Sant Gregori, abans de la reunió amb la directora territorial d'Afers Socials
    Fotos: ACN
  • Joves que viuen al centre d'acollida de Sant Gregori, aquest matí. ACN
    Joves que viuen al centre d'acollida de Sant Gregori, aquest matí
    Fotos: ACN

Al centre de primera acollida l'Estany, situat a la casa de colònies de Sant Medir i gestionat per la Fundació Diagrama, hi viuen una trentena de joves que van arribar al país sent menors d'edat. Alguns d'ells ja han complert els 18 anys però continuen al centre perquè la Direcció General d'Atenció a la Infància i Adolescència (DGAIA) ha allargat la mesura assistencial.

Ahir, una vintena dels joves es van tancar a la Generalitat reclamant reunir-se amb la directora territorial d'Afers Socials. Volien denunciar un seguit de queixes i mancances que han detectat al centre on, subratllen, es vulneren constantment els seus drets. La protesta va ser arran de l'expulsió d'un d'ells que ja és major d'edat però, segons asseguren, aquesta ha estat només la gota que ha fet vessar el got.

Casacuberta va emplaçar els joves a triar un grup de representants, recopilar totes les denúncies sobre el funcionament del centre i reunir-se aquest dijous a dos quarts de dotze del matí per analitzar la situació. Abans de la reunió, hi ha hagut una concentració de suport a la protesta. Entitats com l'Espai Antiracista Salt-Girona o Girona Acull recolzen la mobilització. Els joves s'han manifestat darrere d'una pancarta on s'hi podia llegir 'Prou racisme institucional'.

La reunió ha durat més de dues hores. La delegació formada per cinc dels joves ha sortit de la seu de la Generalitat passades les dues de la tarda. Segons informa el Departament, Casacuberta ha "pogut conèixer de primera mà les reivindicacions dels nois i els ha expressat el compromís de comprovar i atendre les peticions plantejades".

Això es farà, segons el Departament, amb reunions amb els responsables de la Fundació Diagrama que gestiona el centre de primera acollida i, en paral·lel, amb visites dels tècnics al mateix centre. Afers Socials recorda tant als infants com als adolescents tutelats que disposen de circuits oficials per exposar "qualsevol petició de millora" i "denunciar les situacions on sentin vulnerats els seus drets".

A la sortida de la reunió, els portaveus han explicat a la resta de joves que esperaven davant la Generalitat el compromís del Departament. També han comunicat que la DGAIA descarta fer "marxa enrere" en relació a l'expulsió del jove a qui van trobar una pedra d'haixix. "És una decisió i diuen que en això no hi ha negociació", ha afirmat Mostafà Shaimi, membre de l'Espai Antiracista i Girona Acull. Segons ha explicat Shaimi, a la reunió han precisat que a aquest jove li pagaran "quatre dies en un alberg" i després no tindrà lloc on viure.

L'Espai Antiracista i Girona Acull van detallar ahir que, durant els darrers mesos, han buscat famílies acollidores per a una quarantena de joves extutelats. Critiquen que entitats, ONG i particulars estan suplint les mancances de l'administració, que no té suficients pisos d'autonomia per als que compleixen 18 anys.

Compromís amb les normes

El Departament subratlla que l'increment de l'arribada de menors sense referents familiars a Catalunya suposa "un repte" per garantir l'acompanyament quan són majors d'edat. "Des del Govern hi ha una consigna clara, i és que a cap noi tutelat o extutelat que hagi passat pel sistema de protecció se l'abandona ni se l'expulsa del sistema", afirmen.

Això es fa per dues vies, segons el Departament, i és amb l'allargament de la mesura assistencial prolongant l'estada al centre de protecció a la infància o fent un acompanyament a través de l'Àrea de Suport al Jove Tutelat i Extutelat que dona suport tècnic i educatiu en habitatge (pisos de suport), inserció laboral, suport psicològic i suport econòmic i jurídic a joves d'entre 16 i 21 anys.

Segons la Generalitat, es fa un "seguiment personalitzat" de cada jove, basant-se en un compromís (el pla de treball individual) que "marca el camí cap a l'autonomia personal".

Afers Socials precisa que, tant per acollir-se a l'allargament de mesura com per tenir el seguiment de l'Àrea de Suport, els nois i noies han de complir uns requisits de convivència, respecte i compliment d'objectius socioeducatius que es treballa amb la unitat corresponent. Quan hi ha un incompliment, el jove "no pot seguir a dins del centre o pis on viu" i deriven l'expedient als serveis socials del municipi on resideix. El Departament defensa que "en cap cas hi ha desatenció" i que es busquen "mecanismes i garanties" perquè continuï rebent "l'ajuda que li correspon".

Buscant "excuses"

Els joves del centre d'acollida denuncien que la situació a Sant Gregori s'assembla més a la d'un centre d'internament. Asseguren que els imposen normes "molt estrictes" i que els amenacen constantment amb expulsar-los. També concreten que, en el cas dels majors d'edat, busquen "excuses" per expulsar-los al·legant, per exemple, falta d'implicació o problemes de convivència al centre.

Els joves, la majoria provinents del Marroc, lamenten que alguns d'ells no tenen accés a formació, gairebé no poden sortir del nucli de Sant Medir i, per tant, no poden involucrar-se amb el teixit social i associatiu o que hi ha mancances materials.

5.901 adolescents i joves

Segons dades facilitades pel Departament, actualment la DGAIA està atenent 5.901 adolescents i joves migrats sols, dels quals la meitat són majors d'edat (el 51%). Dels 3.014 nois i noies migrats sols de més de 18 anys, per a 1.601 (el 53%) es fa l'acompanyament a través de l'Àrea de Suport i la resta (47%) són joves amb un expedient assistencial obert.

A les comarques gironines estan atenent 589 infants i joves migrats sols, dels quals també la meitat (el 51%) ja són majors d'edat.

El Departament indica que a Catalunya s'han creat més de 3.000 places per atendre infants i joves migrats sols, de les quals la meitat (unes 1.500) són específiques per a nois i noies de 16 o més anys (i més de 1.000 per a joves majors d'edat)

A la demarcació, han creat 380 places, de les quals prop de 200 són específiques per a nois i noies de 16 anys o més anys.