Front comú d'entitats ecologistes per a rebutjar l'explotació minera a les Salines

L'empresa interessada apunta que ho està estudiant amb "tots els permisos"

Les entitats empordaneses de custòdia i defensa del territori s'han posicionat en contra de la possible recuperació de les mines de la zona de les Salines.

La IAEDEN-Salvem l'Empordà, el Centre Excursionista Empordanès i l'Institut d'Estudis Empordanesos han comparegut aquest dijous al matí per mostrar el seu rebuig a l'interès d'una empresa gironina en les antigues mines de Santa Maria, Ginebró i Castell. Ho han fet conjuntament amb els propietaris afectats de la zona, al·legant que es tracta d'una activitat que podria impactar negativament en un territori d'especial interès.

La portaveu del Centre Excursionista Empordanès, Ruth Casteys, ha subratllat que les Salines és un espai natural amb una vegetació "molt variada". Actualment s'hi poden trobar per exemple, des d'alzinars i suredes fins a roures i fagedes. Segons Casteys, la recuperació de les mines podria malmetre un paratge que actualment es troba en "un bon estat de conservació" gràcies al model de vida que hi ha.

Una opinió compartida per l'entitat ecologista IAEDEN-Salvem l'Empordà i la seva portaveu Marta Ball-llosera que ha assegurat que l'impacte aniria més enllà del "paisatgístic" i afectaria també la vessant més "econòmica i social". Ball-llosera ha explicat que hi ha molts propietaris que treballen els boscos de la zona i d'altres que es dediquen al turisme rural. Un fet que contribueix a un estil de vida "sostenible" que podria veure's amenaçat per les explotacions.

"Per l'enriquiment d'uns pocs, es destruirà tot un territori" ha sentenciat. Des de l'entitat també s'han mostrat escèptics en relació al tipus d'explotacions, que creuen que seran a cel obert. La IAEDEN creu que les obertures de mines en aquest sector poden alterar l'estructura i el funcionament dels aqüífers i deus d'aigua amb possibles efectes sobre el cabal de les rieres de la zona. També afegeixen que es podrien donar casos de contaminació.

La denúncia compta amb el suport dels veïns de municipis com Maçanet de Cabrenys, Darnius o la Vajol, que tampoc veuen amb bons ulls la situació. Un d'ells és en Josep Rigau, que ha explicat que la tasca que fan va més enllà de ser simples habitants. Segons Rigau en múltiples ocasions han estat ells els qui han arreglat "els camins" de les Salines i ha afirmat que algunes vegades els consistoris no fan prou per la zona. Tampoc confien gaire en les avaluacions ambientals, les quals "no sempre s'han complert".

Una resposta per part dels ajuntaments

És per això que de les entitats han demanat als ajuntaments implicats que "es posicionin a favor" de la conservació del territori i que es neguin a donar "suport als interessos econòmics privats". Tot i això, Ball-llosera ha afirmat que estan intentant parlar amb les administracions, i ha defensat que en molts casos es tracta de consistoris "petits" que no disposen de les eines necessàries per poder avaluar segons quins projectes. "La Generalitat ha d'ajudar a interpretar-los", ha conclòs.

"Amb tots els permisos necessaris"

L'empresa interessada, Minerals Girona, ha assegurat que els estudis que s'estan realitzant per analitzar la viabilitat de les mines "disposen de tots els permisos". L'assistent de direcció, Meritxell Garrido, ha explicat que fins ara l'empresa importava primeres matèries de l'estranger i que ara ho vol fer al Pirineu català.
 
Tot plegat, però, es troba encara en una fase d'avaluació econòmica i mediambiental per veure si és factible o no. En tot cas, Garrido ha recordat que en cap cas les mines "es farien a cel obert" i també ha explicat que "no preveuen cap instal·lació industrial" al voltant d'aquestes perquè ja disposen de les que tenen a la ciutat de Figueres.