Impulsaran 24 actuacions per preservar el litoral al Baix Empordà

Es formaran instructors de busseig en ecoguiatge

La taula de cogestió marítima de l'espai de la xarxa Natural 2000 del litoral del Baix Empordà ha acordat impulsar 24 actuacions al llarg d'aquest any per millorar la gestió, ordenar els usos i comptabilitzar els activitats amb la preservació de la costa.

El conseller de Territori, Damià Calvet, i la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, han presentat el Pla d'Acció 2020 que, entre les mesures, preveu formar els instructors de busseig en ecoguiatge o redactar plans d'usos i serveis de la temporada (PUST) que abordi les prioritats i harmonitzi la gestió a totes les poblacions incloses en l'àmbit. El pla també inclou onze actuacions orientades a completar la diagnosi dels usos i les activitats del medi marí.

La taula, ideada l'any 2016 i constituïa el febrer de l'any passat, aplega 76 entitats i administracions, agrupades en els àmbits de la societat civil, l'economia blava i les activitats al mar, la comunitat científica i l'administració pública. L'objectiu és definir, de manera consensuada, els usos i les activitats del litoral del Baix Empordà per fer-los més compatibles amb la preservació del medi ambient.

A la reunió que s'ha fet aquest dimecres a Palamós, han presentat el Pla d'Acció 2020, que defineix un total de 24 actuacions que es desenvoluparan al llarg de l'any. En concret, n'hi ha onze d'orientades a completar una diagnosi dels usos i les activitat al medi marí, cinc centrades en la seva ordenació, quatre dedicades a la formació i la implementació de bones pràctiques i quatre més lligades a estratègies de comunicació.

Segons ha explicat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, el pla "posa les bases" per continuar treballant en la cogestió del litoral des del "consens entre els diferents sectors". Entre les mesures, hi ha monitoritzar els efectes del canvi climàtic i prevenir la pèrdua de la biodiversitat en àrees marines protegides implementades a través d'un projecte europeu o fer un estudi detallat, per part de la comunitat científica, dels conflictes i interaccions dels usos i interaccions que hi ha entre els diferents actors de l'àmbit.

També proposen redactar els plans d'usos i serveis de la temporada (PUST), un document que establirà les activitat del litoral i harmonitzarà els criteris entre els municipis inclosos en el sector.

Per fomentar les bones pràctiques, la taula ha acordat impulsar formació d'ecoguiatge per a monitors submarins o, en l'àmbit de l'economia blava, fer una sessió específica per contractar les bones pràctiques i detectar com es poden millorar.

La consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, ha subratllat que la taula serveix per coordinar accions des de tots els àmbits per treballar sota el paraigua de la sostenibilitat però compaginant totes les activitats turístiques i econòmiques que s'hi fan

Calvet ha destacat que "Catalunya és un país de mar" però que el litoral és una "zona molt sensible", sobretot en el context d'emergència climàtica. El conseller remarca que, tot i que el 30% del territori compta amb figures de protecció, encara hi ha indicadors que alerten que cal fer un pas més, com el descens en les poblacions d'algunes aus o alguns dèficits detectats en hàbitats naturals. "Necessitem que puguem cogestionar de quina manera fem compatible el litoral amb l'activitat humana", ha conclòs.