Els alcaldes de la Tordera denuncien inacció de les administracions un mes després del Gloria

Alerten que els problemes de mobilitat s'agreujaran per Setmana Santa

Els alcaldes de l'Alt Maresme i la Costa Brava Sud afectats pel pas del temporal Gloria i desbordament del riu Tordera –Blanes, Lloret, Tossa, Malgrat, Palafolls i Tordera– denuncien inacció de les administracions supramunicipals al territori.
"Els problemes no es resolen amb l'agilitat que el territori es mereix", ha lamentat l'alcalde de Blanes, Àngel Canosa, quan fa un mes del pas de la borrasca. De fet, ara fa tot just una setmana que han començat els treballs per substituir el pont sobre el riu Tordera que connecta Malgrat i Blanes, i que no estarà enllestit almenys fins a final d'any. Els problemes de mobilitat a la zona ja s'han començat a notar i els alcaldes asseguren que la situació s'agreujarà per Setmana Santa i a l'estiu.

Actualment, explica el primer tinent d'alcalde de Malgrat de Mar, Jofre Serret, més de 2.000 persones utilitzen els autobusos llançadora entre Blanes i Malgrat de Mar, en un moment de l'any on la mobilitat és "reduïda". L'augment del nombre d'usuaris, diu, serà exponencial a l'abril i als mesos de juliol i agost.

"Si ara triguem 30 minuts per anar de Magrat a Blanes, no em vull imaginar com serà a l'estiu", assegura. Serret afirma que la comunicació amb Rodalies i per carretera és "indispensable" per al sector turístic, així com per a les persones que treballen a una i altra banda del riu i per als estudiants que es desplacen entre municipis de la comarca, a Girona o a Barcelona.

I és que a banda del transport públic, també està "col·lapsada" la circulació viària per les carreteres que connectes actualment les dues bandes del riu, després de la trencadissa a la BV-6001. L'alcalde de Tordera, Joan Carles García, diu que el problema ve agreujat pel Gloria, però té el seu origen en la manca d'inversió històrica en aquest territori.

"Reivindiquem allò que corre pressa, però no des de fa un mes, sinó des de fa molts anys. El Glòria s'ha emportat els ponts, però el problema no és d'avui", ha etzibat. També en aquest sentit s'ha pronunciat l'alcalde de Lloret, Jaume Dulsat, que considera "absolutament necessari" que les administracions supramunicipal donin resposta immediata als seus deures.

Dulsat avisa que en els pròxims mesos passaran per aquests municipis dos milions de turistes i exigeix celeritat per resoldre els problemes de comunicacions, així com per a la reparació de les façanes marítimes dels pobles costaners. "No tenim previsió de quan rebrem les ajudes i els ajuntaments no esperarem", assegura.

També està preocupada per la situació que es pugui donar amb l'arribada del turisme l'alcaldessa de Tossa de Mar, Imma Colom: "Nosaltres ens hem arremangat, però no tenim cap resposta on ens diguin amb quina quantia pensen ajudar-nos". Colom també lamenta la situació d'alguns concessionaris que no podran obrir el negoci per la situació de les platges.

"Prou de paraules, demanem fets. Tenim un problema gravíssim, la temporada d'estiu és aquí i vivim del turisme. Això no pot ser", ha exclamat l'alcaldessa. L'alcalde de Blanes, Àngel Canosa es mostra també "insatisfet" per la gestió d'administracions com l'ACA o el govern de l'Estat: "Estan postergant la resolució de problemes, els terminis s'allarguen i les mesures no arriben".

Un altre dels sectors sobre els que s'ha posat el focus és la pagesia, greument afectada pel temporal. La primera tinent d'alcalde de Palafolls, Susanna Pla, planteja un debat profund sobre la gestió de les lleres i reclama a totes les administracions que treballin per poder recuperar la producció d'horta d'aquest territori. "La pagesia ha quedat tocada de mort i cal el suport d'administracions supramunicipals o no ens en sortirem", afegeix el tinent d'alcalde de Malgrat de Mar, Jofre Serret.

El representant malgratenc ha volgut també evidenciar la pluralitat de colors polítics en aquests ajuntaments i assegura que la denuncia "no va de territoris, de províncies, ni de comarques". Va, diu, de "treballar conjuntament per fer front a una situació molt dura" per a diferents sectors econòmics.