Els ingressos del turisme i la indústria cauen un 40% segons càlculs de la Cambra de Comerç de Sant Feliu de Guíxols

En el cas del sector de la construcció la caiguda registrada s'ha situat en un 80%

'La crisi ens ha afectat a tots', assenyalava el president de la cambra en una trobada amb mitjans, alhora que animava a pensar en les noves 'oportunitats' que poden sorgir en períodes difícils. Des de fa mesos, la cambra concentra els seus esforços en ajudar a les empreses i emprenedors en àmbits com ara l'assessorament i la internacioalització i una de les eines que funciona a ple rendiment és el viver d'empreses, situat a la seu de la Casa Patxot a Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà). Des que fa dos anys es va posar en marxa, ja hi han passat un total de 9 empreses i actualment tenen llista d'espera, un fet 'molt important' perquè demostra que encara hi ha gent 'valenta' i que 'podem sortir-nos-en', apuntava Joan Puig. L'espai compta actualment amb un total de set empreses, la majoria de comunicació i disseny i una específicament del sector de la nàutica.

La prioritat d'aquest 2010 continuarà essent la formació, amb mesures com ara estrènyer la col·laboració amb la Universitat de Girona i l'ampliació, en la mesura del possible, de l'espai actualment disponible al viver, instal·lat en la segona planta. La millor opció per a l'ampliació seria poder disposar de la casa del costat de l'actual seu, d'uns 300 metres quadrats, actualment gestionada de de Patrimoni de la Generalitat. Des de fa més de sis anys, però, que s'intenta arribar a un acord d'adquisició, però la Cambra ho ha descartat en no poder afrontar els 600.000 euros que demana el Govern per la compra, a banda dels treballs de restauració que caldria fer-hi. El pressupost de la corporació per aquest 2010 és de 365.000 euros, una xifra inferior a l'any passat.

Els beneficis cauen un 40% en sectors com el comerç

La crisi econòmica està afectant de forma severa en sectors com ara el turisme, el comerç i la indústria de la zona de la Cambra de Comerç de Sant Feliu de Guíxols, que apunta una caiguda d'entre un 30 i un 40% dels beneficis i de fins al 85% en el cas de la construcció.

Un dels principals problemes continua essent la falta de liquiditat, que obliga a empreses que fins ara 'funcionen molt bé' a acomiadar als seus treballadors per no poder accedir a crèdits. El president de la cambra demana 'serietat' al Govern davant les 'promeses de crèdit' perquè en realitat el que succeeix és que els diners 'no acaben arribant'.

Un nou pàrquing a Sant Feliu de Guíxols


La cambra ha presentat aquest dilluns un total de 2.600 firmes on es demana la necessitat de construir un nou pàrquing, tal com ja contempla l'Ajuntament. Tot i que encara no s'ha presentat el projecte definitiu, la cambra considera que cal buscar el 'consens polític'. Calcula que farien falta unes 800 places noves d'aparcament per poder tornar a situar la ciutat en el mapa del comerç i tornar a ser un punt d'atracció per a les principals firmes, com havia estat fa anys. Per altra banda, recorden que a l'hora d'escollir la seva situació caldrà tenir en compte la rendibilitat del projecte i també aprofitar per 'endreçar' el passeig marítim que actualment està descuidat, a nivell d'il·luminació i neteja.