La Generalitat demana llibertat sota fiança per a dos dels empresonats pels disturbis post-sentència

La defensa torna a sol·licitar la llibertat

L'acusació exercida per la Generalitat en les causes obertes pels disturbis post-sentència a Girona ha canviat de criteri i demana ara llibertat sota fiança de 2.000 euros per a dos dels joves que continuen a presó.

La secció tercera de l'Audiència de Girona resoldrà la nova petició de llibertat de l'advocat de la defensa, Benet Salellas. A la sala de vistes, Salellas ha criticat que els únics que continuen a presó són d'origen marroquí quan tots els altres investigats han anant sortit en llibertat.

A més, assegura que el jutjat instructor va apuntalar el risc de fugida amb "falsedats", com que estaven en situació irregular al país quan "no és cert". La fiscalia s'oposa a la petició de llibertat i vol que continuïn en presó preventiva.

A la vista per resoldre el nou recurs de la defensa contra l'empresonament de dos joves pels disturbis durant les mobilitzacions post-sentència a Girona, l'advocat Benet Salellas ha centrat bona part de l'argumentació en desacreditar el suposat risc de fugida. D'entrada, el lletrat ha criticat que el jutjat d'instrucció es basés en "falsedats", com que els dos joves, que tenen actualment 18 i 19 anys, estan en situació irregular al país.

"Tots dos tenen permís de residència i en primera renovació", ha afirmat Salellas. A més, la defensa també denuncia que el jutjat pressuposi que pel fet d'origen marroquí hi ha més risc de fugida. "Estem parlant de dos joves que es van jugar la vida quan eren menors per marxar del Marroc en pastera, és absurd pensar que vulguin tornar a un país del qual van fugir", ha dit la defensa que també ha fet referència a estudis que apunten que només un 2% dels joves que arriben al país acaben retornant al seu lloc d'origen.

A principis de novembre, la mateixa Audiència de Girona va decidir mantenir en presó preventiva els dos joves investigats. El tribunal ho va fer basant-se precisament en l'existència del risc de fugida. Salellas considera que ja no existeix i, de fet, la Generalitat que exerceix d'acusació també ha exposat a la sala de vistes que el fet d'acreditar que no estan en situació irregular al país justifica un canvi de criteri.

L'advocat de la Generalitat ja no demana que continuïn a presó a l'espera de judici i sol·licita que surtin en llibertat sota fiança de 2.000 euros, amb compareixences periòdiques i amb la prohibició de participar en manifestacions.

La fiscalia, que és l'única acusació que s'oposa a la llibertat dels dos joves, s'ha limitat a remetre's al seu escrit i a les interlocutòries prèvies que apuntalaven el risc de fugida.

A banda de desmuntar el risc de fugida, a la sala de vistes la defensa també ha posat en dubte el marc penològic, és a dir la pena a la qual es podrien enfrontar, i la suposada proximitat del judici com a motius per mantenir la presó preventiva. Segons Salellas, la instrucció atribueix als joves delictes de desordres públics, atemptat a agents de l'autoritat, lesions i danys.

La defensa sosté que ja hi ha a la causa els informes forenses sobre les lesions causades que van patir dos Mossos d'Esquadra i subratlla que, en tots dos casos, es tracta de lesions menors com excoriació o dolor amb dies de curació "no impeditius". Benet Salellas també ha recordat que els danys causats a un vehicle policial ja estan taxats i la factura és inferior a 400 euros, el llindar que marca el pas de delicte lleu a delicte.

Finalment, també ha criticat que els investiguen per desordres públics agreujats sense precisar en quin apartat de l'article del codi penal s'emmarquen. "Per tant, no estem davant d'un marc penològic que permeti la privació de llibertat", ha conclòs Salellas.

La defensa també rebat que, tal com manté la instrucció, el cas pugui arribar a judici aviat. Salellas ha recordat que la defensa ha presentat recurs contra la "instrucció prospectiva" que vol portar a terme el jutjat sol·licitant imatges de mitjans de comunicació. El recurs encara no està resolt, cosa que allarga els terminis, i, a més, el jutjat encara no compta amb totes les imatges que ha sol·licitat, segons l'advocat. "Unes imatges que encara haurien de visualitzar i analitzar els Mossos d'Esquadra, dir que estem a punt d'anar a judici és una falsedat processal", ha exposat Salellas.
 
Ara, la secció tercera de l'Audiència de Girona resoldrà si manté els dos joves en presó preventiva o, tal com demana la defensa i ara també l'acusació particular, surten en llibertat.