Els termòmetres toquen fons a gran part de Catalunya

L'onada de fred siberià torna a fer baixar els termòmetres fins a -15ºC al Pirineu, -10ºC a l'interior i 0º a la costa

També ressalten altres mínimes com els -11,3ºC de Baldomar, els -9,9ºC de Vilobí d'Onyar, els -9,5ºC d'Anglès, els -9,2ºC de la Pobla de Segur o els -9,1ºC de Pinós. Al Pirineu, s'ha baixat àmpliament dels -15ºC a les cotes més altes. A 2.535 metres, a Boí, s'ha registrat la mínima absoluta de la jornada amb -18,6ºC. A Salòria, a 2.451 metres, s'ha baixat fins als -18,2ºC i a Malniu, a 2.230 metres, a -15,2ºC. Altres temperatures destacades al Pirineu, i en llocs més habitats i concorreguts, són els -14,8ºC de Vielha, els -11,9ºC de Das (Cerdanya), els -10ºC de Gisclareny o els -9,1ºC de Molló. Al sud de Catalunya, les mínimes més baixes s'han enregistrat les parts elevades del Baix Camp, Prades (-11,1ºC), i del Montsià, PN dels Ports (-9ºC).

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), aquesta ha estat la matinada més freda des de l'inici d'onada de fred siberià a un 22% de les estacions de la XEMA (Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques). Majoritàriament són estacions situades a les comarques de Ponent i en punts del prelitoral gironí. Les glaçades han tornat a afectar pràcticament totes les comarques, tot i que la temperatura mínima ha estat lleugerament positiva a l'àrea del Delta de l'Ebre, a punts de la Costa Daurada i de la ciutat de Barcelona. Novament cal destacar que en molts punts del país, especialment als dos extrems i a les zones elevades, ha continuat bufant el vent durant les darreres hores, fet que ha impedit que la temperatura baixés més en alguns sectors.

De totes maneres, no ha estat un vent de tramuntana especialment fort i només s'han enregistrat ratxes superiors als 100 km/h a les zones típicament més ventoses de l'Alt Empordà (103,4 km/h a Portbou). Cal destacar les glaçades d'alguns punts del litoral, com ara els -2,6 ºC de Cabrils (Maresme), estació que ha enregistrat la temperatura més baixa de tota la sèrie, iniciada el novembre 1995, superant els -2,2 ºC del gener de 2005 i igualant la temperatura mínima de dissabte passat.

Les mínimes baixaran més

La predicció per aquest diumenge indica que la temperatura tendirà a baixar encara una mica més, amb un ambient gèlid a tot Catalunya. Les mínimes a primera hora del matí oscil·laran entre els -15 i -10 ºC al Pirineu, entre -11 i -6 ºC al Prepirineu, a la depressió Central i al prelitoral nord, entre -7 i -2 ºC a la resta del prelitoral, i entre -5 i 0 ºC al litoral. Els models meteorològics indiquen que la setmana vinent la temperatura s'anirà recuperant progressivament, tot i que l'ambient es mantindrà molt fred en general durant la primera meitat de la setmana.

Nevades febles

També cal destacar la possibilitat que des d'aquest dissabte a la tarda i fins diumenge al matí es pugui escapar algun ruixat de neu o calabruix molt local a punts del sector central del litoral i del Prelitoral. Serien precipitacions febles i puntualment podrien arribar a acumular fins a 2 centímetres de neu fins a cota zero. Amb aquesta predicció, el Servei Meteorològic de Catalunya manté activat l'Avís de Situació Meteorològica de Risc de nivell 2 per onada de fred, i n'ha emès un altre de nivell 1 per neu.