La Diputació destinarà aquest 2012 més de 19 MEUR en ajudes i subvencions als municipis

Les diferents convocatòries s'unifiquen en una de conjunta i els ajuntaments podran sol·licitar els diners la setmana que ve

19.309.970 euros. Aquesta és la quantitat global que aquest 2012 la Diputació de Girona destinarà a ajudes i subvencions per als pobles i ciutats gironines. Si es desgrana la xifra anterior, el gran gruix -més del 80%- correspon a les línies de subvencions que abracen les diferents àrees de la corporació. En concret, 15.819.500 euros.

De totes les partides, la que més baixarà respecte el 2011 és la que correspon a Presidència. Aquí la disminució és del 50%, i els ajuts destinats a inversions o a recolzar el teixit associatiu dels pobles seran de 2,49 MEUR.

En paral·lel a Presidència, una altra de les partides de subvencions que també davalla -en aquest cas, en un 40%- és la que correspon a l'àrea d'Acció Territorial. En concret, aquest 2012 s'hi destinaran 932.500 euros, més de la meitat dels quals seran per portar a terme actuacions per desbrossar camins i boscos.

De totes maneres, com ha destacat el diputat Pere Vila, hi ha altres partides que gairebé no baixen. I entre aquestes es troba la de Cooperació Municipal (amb 9,55 MEUR) que, com ha recordat Vila, és la que té "més incidència directa en els municipis" i la que concentra el gruix de les peticions d'ajudes.

Una altra de les àrees on la partida per a subvencions s'ha mantingut és la de Cultura (que hi destina 7,28 MEUR). La llista d'ajudes per als municipis es completa amb Acció Social (614.000 euros) i Promoció Econòmica (499.000 euros, que sobretot recolzaran projectes per apropar les noves tecnologies als ciutadans).

El president de la Diputació de Girona ha ressaltat que s'ha volgut ser "realista" i destinar els diferents recursos per a subvencions basant-se en "allò que realment podem assumir". De totes maneres, Jaume Torramadé també ha volgut ser molt clar a l'hora d'afirmar que "els programes que menys pateixen són els destinats als ajuntaments, perquè ens volem centrar en aquells temes que més preocupen els municipis".

Més de 3 MEUR derivats del PUOSC

A més de les línies de subvencions i ajudes corresponents a les diferents àrees, aquest 2012 la Diputació de Girona també destinarà més de 3 MEUR als municipis gironins derivats del PUOSC, ja sigui mitjançant aportacions específiques o bé al programa general.

Jaume Torramadé ha destacat que es destinaran 2,99 MEUR al pla específic i 500.000 euros més al general, que arribaran "a totes les comarques" i permetran finançar obres diverses. La gran majoria, adequacions i ampliacions d'equipaments (llars d'infants, cementiris, locals socials) i arranjaments de camins o accessos als municipis.

Per a aquest 2012, les ajudes de la Diputació referents al PUOSC s'estenen entre els 20.000 euros (que en aquest cas, permetran a la Tallada d'Empordà millorar els accessos als nuclis) i els 130.000 euros (que es destinaran a arranjar l'aparcament i l'espai destinat a ambulàncies al nou hospital d'Olot). En concret, a través de les línies derivades del PUOSC, la Diputació subvencionarà 30 projectes de municipis i pobles d'arreu de la demarcació.

Unificar convocatòries

Amb l'objectiu de facilitar la tasca als ajuntaments, la Diputació de Girona ha unificat les diferents convocatòries de subvencions en una de sola. D'aquesta manera, tant bon punt surti publicat l'anunci al Butlletí Oficial de la Província (BOP), cosa que es preveu que sigui ja la setmana vinent, els municipis gironins interessats a demanar algun dels ajuts ja podran sol·licitar-los.

D'altra banda, dins aquesta línia, el president de la Diputació també ha anunciat que es modificarà l'ordenança que regula la petició de subvencions de l'ens supramunicipal. El nou text substituirà l'actual -que data del 2006- i "a més de facilitar la feina als ajuntaments, també donarà màximes garanties per a tothom", ha destacat Jaume Torramadé.

Entre d'altres, la nova ordenança evitarà que, si un ajuntament ja té atorgada una subvenció per un percentatge del pressupost, però després se li redueix el cost final de l'obra, hagi de veure com aquest ajut també li davalla. "El que volem és garantir al màxim la dotació i el finançament de recursos econòmics", ha conclòs el president de la Diputació de Girona.