Nou terratremol a Roses, aquesta vegada de 2,5 graus a l'escala de Richter

El moviment de terra s'ha sentit també a altres pobles pròxims com Llançà

Aquest és el segon terratrèmol que es produeix a la zona després que la nit del 24 de gener es va registrar el primer d'una magnitud de 1,5 a l'escala de Richter. L'epicentre d'ambdós tremolors és exactament el mateix i el primer episodi va posar en alerta als ciutadans de Roses que van trucar alarmats a la Policia Local i els Mossos d'Esquadra alertant d'una "forta explosió" d'orígen desconegut.

El terratrèmol d'aquest matí és un dels molts moviments que Catalunya viu al llarg de tot l'any a punts repartits en tot el territori. De fet, segons informa l'Institut Geològic de Catalunya, se'n registren una cinquantena de mitjana per mes, i per tant el d'avui ha estat un d'aquests. "És una situació normal que no té res d'excepcional", assenyala Pere Valls, que és tècnic de l'àrea de sismologia de l'institut. I afegeix que ha estat purament "circumstancial" que en les últimes setmanes s'hagin sentit varis terratrèmols entre l'Alt i Baix Empordà.

En el que portem d'any, ja són quatre els registrats a aquestes dues comarques. El primer va ser el 22 de gener, amb una intensitat d'1.1 de l'escala de Richter, seguit d'un altre el 24 de gener, amb un altre de 1.3, i un tercer el 30 de gener encara de menys intensitat, 0.7 graus de l'escala de Richter. Segons Valls, la gran majoria d'aquests moviments no són percebuts per la població tot i que sí queden registrats pels aparells.

També recorda que tot el que sigui inferior a 4 graus de l'escala de Richter no acostuma a provocar danys. En aquest sentit, des de l'institut es vol transmetre un missatge de normalitat per evitar qualsevol possible alarma entre la població.

Els danys de la tramuntana a Cadaqués

El municipi de Cadaqués ha viscut l'epicentre del terratrèmol d'aquest matí, sense que hi hagués danys materials ni personals. L'alcalde treu importància a aquest terratrèmol tot dient que els ha fet més mal la tramuntana d'aquesta setmana. "Estem acostumats a la tramuntana, però el problema és que ja portem deu dies i encara en en queden uns cinc més", explica. Les ratxes de vent són fortes, han arribat a 170 quilòmetres hora en moments puntuals i a uns 110 quilòmetres per hora de forma constant.

De moment, tenen constància d'un desperfecte a la teulada del pavelló municipal. Una de les plaques de la teulada va sortir volant amb el vent, deixant al descobert la segona capa de protecció. Per altra banda, van caure dos arbres. Un al centre del poble i un altre al mig de l'escola, que ara caldrà retirar. I finalment, ahir a la tarda es va arrencar una part de la barana metàl·lica de protecció de la carretera que va al Cap de Creus. Està previst que avui els operaris l'arreglin per evitar que el vent la destrossi més.