Justícia preveu inaugurar la nova seu de l'Audiència de Girona a l'agost vinent

La delegada del Departament a Girona diu que es treballa per estendre el català dins l'àmbit de la justícia

L'agost vinent el palau de justícia de Girona es podria inaugurar si es compleixen les previsions del Departament anunciades avui per Ruiz. La delegada a Girona ja va explicar que la concentració de dependències suposaria un estalvi d'1,35 MEUR a l'any en despeses de lloguer però també en consum energètic. El nou edifici ha d'aglutinar dependències judicials que hi ha repartides a Girona, com l'Audiència o els jutjats socials.

Les obres del palau de justícia es porten a terme als terrenys de l'antiga plaça de braus des del juny del 2009. Suposen la construcció de gairebé 16.000 metres quadrats i tenen un pressupost de 20,2 MEUR.

Treballant "de mica en mica" pel català

Ruiz també ha explicat que es va treballant "de mica en mica" per estendre el català en l'àmbit de la justícia, amb programes com el de les parelles lingüístiques. Avui s'han presentat les onze parelles que participen aquest 2012 en la tercera edició del programa de 'Voluntariat per la llengua' (VxL). Les anteriors edicions van tenir lloc el 2008 i el 2010 i, igual que aquest any, hi van participar onze parelles. El VxL s'adreça als professionals del món de la justícia i operadors jurídics en general, personal de l'administració de justícia, advocats gironins i professionals dels Serveis Territorials de Justícia a Girona, entre d'altres. Tots els participants d'aquest any excepte un advocat d'Itàlia són de la resta de l'Estat.

La iniciativa pretén fomentar la interrelació, la coneixença i el diàleg entre persones voluntàries que volen compartir unes hores de conversa en català i aprenents que volen practicar el català. Els participants en el programa es comprometen a quedar una hora a la setmana amb la parella lingüística per conversar. En el cas de les parelles en l'àmbit judicial presentades avui les trobades s'allargaran fins a finals d'abril.

El 'Voluntariat per la llengua' se suma a les altres actuacions que porta a terme el Departament de Justícia a Girona per dinamitzar l'ús del català, com els cursos de català presencials i d'autoaprenentatge, l'assessorament directe en seu judicial, el Pla de Qualitat Lingüística adreçat als despatxos d'advocats i el divulgatiu setmanal 'Saps què'.

En l'àmbit de les presons també està implantat el VxL, des del 2008 a Figueres i des del 2009 a Girona. Aprenents interns passen una hora a la setmana amb voluntaris de fora la presó dins el centre penitenciari amb l'objectiu de parlar en català.

Gairebé 1.200 parelles lingüístiques a la demarcació

El VxL, promogut des del 2003 per part de la Generalitat i el Consorci de Normalització Lingüística, és un dels programes que actualment mou més participants a Catalunya. El nombre de parelles lingüístiques ha anat augmentant cada any fins al 2011, quan se n'han creat 9.755 a tot Catalunya. D'aquestes, 1.191 s'han fet a municipis que depenen del Centre de Normalització Lingüística de Girona.

Alguns bars, centres cívics i biblioteques de Girona són 'Punt de trobada', és a dir, espais que ja estan preparats per conversar amb la parella. En alguns bars adherits les parelles tenen drets a descomptes si presenten el carnet que les identifica com a tals i hi van els dos membres plegats. El carnet de 'Voluntariat per la llengua' també permet visitar gratuïtament alguns museus o gaudir de descomptes de 2x1 en alguns espectacles del festival de teatre del Temporada Alta, entre altres avantatges. Es pot trobar més informació del VxL a http://blocs.cpnl.cat/vxlgirona i al Facebook del 'Voluntariat per la Llengua Girona'.