Tres activistes citats pel tall del TAV a Girona no van a declarar al jutjat

El jutjat d'instrucció 1 els investiga per un delicte de desordres públics

El jutjat d'instrucció 1 de Girona ha citat a declarar com a investigats tres militants de l'organització política juvenil La Forja-Jovent Revolucionari pel tall del TAV que hi va haver a Girona quan es va donar a conèixer la sentència del Tribunal Suprem que condemnava els líders independentistes. "No volem col·laborar amb l'estat espanyol i, per aquest motiu, no entrarem al jutjat, no ens presentarem, si volen que ens vinguin a buscar", han dit els activistes. Ara, el jutjat podria ordenar la seva detenció. El jutjat els investiga per un delicte de desordres públics agreujat però, segons la defensa, la investigació dels Mossos d'Esquadra també identifica La Forja com un possible grup criminal.
Tres militants de La Forja, i un d'ells també del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), estaven citats a declarar al jutjat d'instrucció 1 de Girona. Els investiguen per un delicte de desordres públics agreujat pel tall del TAV que hi va haver el 14 d'octubre, després que es fes pública la sentència del Suprem.

Un grup de manifestants va anar fins a les vies del TAV al seu pas pel polígon de l'Avellaneda i va interrompre la circulació de trens amb barricades. Un cop van aixecar la protesta, i abans de continuar la mobilització fins a l'autopista, els manifestants van calar foc a pneumàtics, cons i fustes que hi havia a la via. Els Bombers van sufocar l'incendi però el foc va causar danys a la infraestructura.

La investigació dels Mossos d'Esquadra situa aquests tres activistes a la mobilització al TAV i, per això, estaven citats al jutjat. Tots tres han explicat, a les portes dels Jutjats de Girona, que aposten per la "desobediència civil" i, per això, han decidit no entrar a declarar. "No volem col·laborar amb la injustícia espanyola, si volen que ens vinguin a buscar", ha afirmat la portaveu de La Forja.
 
El jutjat podria ordenar que els detinguin. "Estigueu atents a xarxes", han indicat al centenar de persones que s'han concentrat als jutjats per donar-los suport amb una pancarta on s'hi podia llegir 'Més llenya al foc'.

La Forja denuncia que els Mossos d'Esquadra actuen contra les cares visibles del "jovent organitzat". De fet, han criticat que l'atestat elaborat per una unitat central d'informació apunta La Forja com un possible grup criminal. De moment, però, la causa al jutjat està oberta per un delicte de desordres públics agreujat.