Més de 1.100 trucades a gent gran per explicar com combatre l'onada de fred

La Creu Roja visita a les persones de la tercera edat que detectin que són més vulnerables

Des de dimecres a la tarda els voluntaris de Creu Roja no paren de fer una trucada rere l'altra per comprovar que totes les persones de la tercera edat que tenen servei de teleassistència domiciliària amb l'ONG estan bé i que estan preparats per fer front a l'onada de fred. En total, la Creu Roja té un llistat de més de 1.100 persones grans a qui aniran trucant per donar-los consells sobre com combatre la fred.

La responsable dels programes de gent gran de la Creu Roja a les comarques gironines, Verónica Fara, ha explicat que la intenció sempre és prevenir i que els més grans també tinguin constància de la baixada dràstica de les temperatures i es puguin preparar per passar-ho de la millor manera possible. Els voluntaris els donen recomanacions per sortir al carrer, per a la llar i també per a les persones que encara condueixin i tinguin intenció de desplaçar-se.

Vestir roba d'abric, portar el calçat adequat, tapar-se la boca, el coll i el cap i sortir aprofitant les hores de sol són els consells bàsics que els donen si tenen intenció de sortir de casa mentre duri l'onada de fred. Pel que fa al domicili, els recorden que han de tenir suficient carburant per mantenir les estufes que tinguin, també que han de mirar d'omplir el rebost amb aliments bàsics, tenir llanternes a l'abast per si se'n va la llum i també s'han d'assegurar de tenir medicines suficients per aguantar uns dies. Si tenen intenció de conduir, els recomanen que comprovin l'estat del cotxe, que portin el dipòsit ple i, a l'hora de circular, que vigilin amb les plaques de gel i procurin no viatjar sols.

Fara ha explicat que paral·lelament als consells que ofereixen, també aprofiten per fer un seguit de preguntes per saber quina situació han d'afrontar aquests dies. Entre les preguntes, detalla Fara, hi ha quina mobilitat tenen, si rebran visita o estaran sols els pròxims dies, si tenen electricitat a casa o si tenen prou menjar. "Si veiem que algú té una situació de vulnerabilitat, ens coordinem amb socors i emergències i fem una visita domiciliària", ha explicat Verónica Fara. En aquesta visita veuen quines són les necessitats de la persona i les resolen.

Aquests casos, però, són els mínims perquè els ancians acostumen a tenir una bona xarxa social i a estar ben atesos ja sigui per família, veïns o cuidadors.