Els robatoris en empreses i comerços de les comarques gironines baixen un 20% durant el 2011

Els mossos asseguren que serà "molt difícil" mantenir aquesta reducció perquè la crisi fa augmentar els petits delinqüents

Després que els Mossos d'Esquadra hagin aconseguit eradicar les bandes organitzades que operaven a la demarcació, la tipologia dels delinqüents que es dediquen a cometre furts i robatoris arreu de les comarques gironines ha canviar. Ara, segons assegura el comissari Joaquim Belenguer, els policies ja no es troben davant de lladres que vénen de l'àrea de Barcelona, sinó que cada cop més proliferen els petits delinqüents autòctons, que actuen de manera més "matussera".

De retruc, aquesta realitat, lligada a l'acció policial i al fet que s'han intensificat els contactes amb els empresaris, ha permès reduir la xifra negra de delictes que es cometen en indústries i comerços de les comarques gironines. En concret, aquesta reducció s'ha situat en el 20% durant els darrers dotze mesos.

L'any passat, els empresaris gironins van denunciar 2.649 delictes, mentre que al 2010 la xifra es va situar en 3.313. En paral·lel a aquesta reducció, a més, el comissari també ha dit que hi ha hagut un increment del 7,26% en la resolució dels robatoris i furts comesos dins l'àmbit empresarial.

Si es mira el detall de l'estadística, pràcticament totes les tipologies de delictes comesos a empreses i botigues han baixat. Entre les reduccions més significatives hi ha els atracaments a benzineres (34,56%, passant de 217 a 142), els robatoris a bars i restaurants (22,12%, de 1.103 a 859), a hotels (19,70%, de 609 a 489) o els furts, estrebades i delictes que tenen lloc a l'interior de centres comercials (28,11%, de 249 a 159).

Una altra baixada destacable són els delictes comesos en empreses situades en polígons industrials gironins. En concret, aquí la davallada ha estat del 30,22%, passant dels 268 als 187. A més, com ha concretat Joaquim Belenguer, al territori gironí els butrons han estat gairebé residuals. "El que ens hem trobat més són robatoris amb força, en què els lladres forcen portes i finestres per entrar a dins les indústries", ha concretat.

L'estadística també recull que també s'han reduït els robatoris a farmàcies (28%, passant de 25 a 18), als comerços en general (10,39%, de 674 a 604) i, en menor mesura, als mercats municipals (1,30%, de 154 a 153).

Les joieries, l'altra cara de la moneda

L'altra cara de la moneda es troba, però, quan es miren els robatoris i furts en joieries i rellotgeries. Aquí, s'ha anat a l'alça i s'ha passat de catorze a dinou casos (un 35,71% més). El cap de la Regió Policial de Girona ha especificat, però, que "bona part han estat furts" i que només en un dels robatoris hi va haver violència, perquè els lladres van empentar els dependents per arreplegar els objectes de valor de l'establiment.

Els Mossos d'Esquadra han donat a conèixer aquestes dades durant una reunió amb els representants dels sectors empresarials gironins. La trobada, que es coneix amb el nom de consell consultiu, es porta a terme anualment d'ençà del 2005 i aplega en una sola taula policies, representants de les patronals Foeg i Pimec, i de les tres Cambres de Comerç gironines.

Difícil de mantenir

Tot i la reducció de delictes a l'àmbit empresarial, el comissari Joaquim Belenguer també ha admès que la crisi serà un mal aliat per aconseguir mantenir els mateixos percentatges durant el 2012. "La situació econòmica actual ens dóna condicions desfavorables per lluitar contra la delinqüència, i per això serà molt difícil mantenir aquesta davallada", ha explicat Belenguer.

I és que el daltabaix econòmic fa proliferar cada cop més els petits delinqüents que, tot i actuar de forma més matussera, fan dels robatoris, els furts i les estrebades el seu "modus vivendi", com ha concretat el comissari Belenguer.

Coure, telèfon i autopistes

Al costat de les dades de robatoris en indústries, comerços i botigues de les comarques gironines, el comissari Joaquim Belenguer també n'ha donades d'altres. Són les que es refereixen a determinats àmbits que també tenen relació amb el teixit empresarial de la demarcació.

En aquest sentit, el cap de la Regió Policial ha volgut ressaltar que han davallat un 40% els robatoris de coure i ferralla durant el 2011 i que, en el cas de les sostraccions de cable de telèfon, aquesta davallada s'ha enfilat fins a un 85%. En tot l'any passat, els mossos van detenir 170 lladres per aquests delictes i van portar a terme 5.689 controls arreu de la demarcació.

Pel que fa al transport de mercaderies, Belenguer també ha dit que la tasca dels policies ha permès reduir en un 35,81% els robatoris arreu de l'AP-7, específicament aquells en què els lladres -coneguts com a 'teloners'- es dediquen a tallar la lona dels camions per robar-los la càrrega. L'any passat, per aquests delictes, es van detenir 21 persones, se'n van identificar 1.011 i es van escorcollar 456 vehicles sospitosos.

Finalment, Belenguer també ha concretat que els robatoris i furts de metall i maquinària a l'àmbit rural gironí s'han aconseguit reduir en un 26%. "I aquesta baixada no ha estat només en número de denúncies, sinó que també la quantitat de material que s'ha sostret de les explotacions ha estat menor", ha conclòs Joaquim Belenguer.