Catalunya es prepara per fer front a l'onada de fred

Els municipis posen a punt tractors llevaneu, reserven sal i tanquen fonts per afrontar glaçades i nevades en cotes baixes

A la Jonquera, més preparats que mai

La forta nevada del 8 de març de 2010 va deixar sense llum bona part de les comarques gironines i va obligar a tallar desenes de carreteres. Un dels municipis que més problemes va patir va ser la Jonquera (Alt Empordà) ja que el tancament de la frontera va fer que milers de vehicles s'acumulessin als carrers d'aquest poble. Al pavelló s'hi van concentrar més de 700 persones i les mantes que Protecció Civil va intentar facilitar-los no van arribar fins les 4 de la matinada.

Per evitar situacions similars, l'ajuntament ha comprat un seguit de material per tal de poder fer donar assistència a les persones que quedin atrapades a la Jonquera en cas d'un temporal. En total, s'han destinat 20.000 euros procedents del Departament d'Interior i 10.000 aportats per l'ajuntament per comprar 300 sacs de dormir, un centenar de matalassos, tres generadors, un microones, termos, llanternes i màrfegues.

Tot aquest material està al magatzem del pavelló, on es preveu acollir a la gent que pugui quedar incomunicada. L'alcaldessa de la Jonquera, Sònia Martínez, ha explicat que també han acordat amb alguns restaurants que, si cal activar el pla Neucat, tindran previst subministrar entrepans a la gent que es quedi al pavelló. A més, al magatzem de la brigada municipal hi ha sal per si calgués repartir-la pels carrers en cas de glaçades.

L'alcaldessa ha remarcat que per primera vegada la Jonquera disposa d'un material que de manera permanent es quedarà al municipi i ha valorat la importància d'aquest fet per evitar problemes en un municipi que pateix especialment les conseqüències dels temporals per la seva situació geogràfica.

Igualada té a punt 75 tones de sal per fer front a l'onada de fred

L'Ajuntament d'Igualada ha activat el Pla d'Activació Municipal per a les nevades (PAM). Els tècnics de protecció civil del municipi estan posant a punt tot el material per si cauen precipitacions en forma de nevada. El consistori compta amb 75 tones de sal i també amb maquinària pròpia com tres vehicles amb escampadora de sal, un tractor llevaneu i diverses pales per actuar manualment.

El primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament d'Igualada, Josep Miserachs, ha explicat a l'ACN que el consistori compta amb protocols d'actuació tant si la nevada és moderada com si és més complicada. En aquest segon cas, Miserachs ha explicat que compten amb "empreses col·laboradores que disposen de maquinària per retirar neu o escampar sal" i, a més, el consistori "també preveu la possibilitat d'haver d'acollir gent que pugui quedar aïllada".

D'altra banda, el tinent d'alcalde ha recordat que qualsevol nevada implica "anormalitat en el funcionament de la ciutat" i per aquest motiu ha apel·lat a la "generositat i civisme de la ciutadania". A més, Miserachs ha demanat "la màxima prudència" als ciutadans i que estiguin "atents als comunicats que es facin des de l'Ajuntament respecte la situació meteorològica".

Un equip de voluntaris preparats per actuar a Cervera i rodalies

A Cervera ja fa temps que des de la Paeria es coordina un equip de voluntaris que disposen de maquinària pesant tipus tractors per col·laborar en tasques de retirada de neu per si es dóna el cas d'una forta nevada. L'Ajuntament disposa de dues pales de grans dimensions per netejar les principals vies que comuniquen la capital de la Segarra amb la resta de municipis de la comarca, i aquests voluntaris ja disposen de la seva pala.

L'alcalde, Ramon Royes, destaca la importància de la tasca d'aquests voluntaris, que treballen de forma coordinada amb la brigada municipal. En total, disposen d'uns 10 elements per fer front a les onades de fred i neu. D'aquesta manera, i ja des del principi de l'hivern, la brigada reparteix a diari sal pels carrers per evitar les relliscades de cotxes i vianants. Per fer-ho, tenen màquines de petites dimensions per als carrers del centre històric i una altra tipus camionet que es va adquirir l'any passat per a les grans vies.

La Paeria també ha comunicat als veïns que col·laborin en la prevenció davant la davallada de les temperatures i possibles nevades, deixant nets els accessos als habitatges i controlant les pèrdues d'aigua perquè no es congelin. En aquest sentit, ja s'han tancat diverses fonts públiques de la ciutat des de fa dies per evitar que es gelin. També es controla aquelles persones que no tenen lloc fix per anar a dormir i es procura que vagin a dormir a l'alberg municipal.

Una reserva de 540 tones de sal a la ciutat de Lleida

L'Ajuntament de Lleida té una reserva de 540 tones de sal per fer front a les onades de fred de l'hivern. A mitjans de gener ja s'havien llençat unes trenta tones. Cada dia, els operaris de la Paeria fan inspeccions i llencen la sal sobre els punts conflictius a partir de les dues de la matinada si les temperatures són inferiors a 0 graus.

El pla 'Iglú' a la capital del Segrià va entrar en servei el 3 de desembre. La mitjana d'allotjaments diaris des de llavors és de més de 40 persones. En els darrers dies, amb la davallada de les temperatures, la mitjana ha anat pujant i se situa al voltant d'una setantena de persones allotjades al dia. La major part dels usuaris van a l'alberg pel seu propi peu i els altres els porta la Guàrdia Urbana o els Mossos d'Esquadra.

D'altra banda, els equips de conservació de carreteres de la Diputació de Lleida estan en alerta per iniciar treballs extraordinaris en les properes hores en cas de nevades o glaçades. La xarxa de carreteres de la Diputació té més de 834 quilòmetres i s'actua per evitar les plaques de gel i les nevades. Van iniciar aquesta tasca a principis de novembre i per a tota la campanya d'hivern disposen d'un contingent de 2.000 tones de potassa que posen a disposició d'ajuntaments, consells comarcals i pistes d'esquí. En les darreres hores, la demanda de sal per part d'aquests ens locals s'ha incrementat lleugerament com a mesura de prevenció.

Fonts tancades al Baix Camp i la Conca de Barberà

Les màquines ja s'han començat a veure en poblacions com Prades (Baix Camp), un dels municipis de la demarcació de Tarragona on més aviat arriba la neu. Aquest dimarts ja es veien algunes fonts glaçades i sal pels carrers, i l'Ajuntament ha penjat un cartell a la font de la plaça Major per advertir els veïns que el terra llisca. L'alcaldessa del municipi, Lídia Bargas, ha explicat a l'ACN que el poble ja té a punt el dispositiu per fer front a l'onada de fred i neu "com tots els anys". "És el mateix de sempre, ja hi estem acostumats a aquestes temperatures. Tenim sal al magatzem i estarem molt atents a la gent gran que viu sola per si necessita res", ha afegit.

Amb tot, Bargas s'ha mostrat més preocupada per les carreteres. "Al Pirineu quan neva de seguida obren, però aquí també venen les màquines però et sembla que tarden, el temps es fa etern i tens la sensació d'estar aïllat", ha reconegut. Amb tot, a Prades, són molts els que esperen que la neu arribi, sobretot de cara el cap de setmana perquè atraurà curiosos i permetrà fer calaix a la restauració.

A Passanant i Belltall (Conca de Barberà) s'han tancat les fonts públiques per evitar que es glacin i es trenquin. Un mínim de cinc fonts no ragen des de fa dies i no es tornaran a posar en marxa fins que el termòmetre pugi. En breu també es tancaran els sortidors que els pagesos utilitzen per abastir-se d'aigua. De fet, no és el primer hivern que en aquest municipi han de tancar l'aigua de fonts dels nuclis de població.

A Montblanc disposaran d'uns 30.000 quilos de sal emmagatzemats a la nau de la brigada municipal, tot i que no s'ha previst un operatiu especial per l'onada de fred. El Consell de la Conca de Barberà acaba d'adquirir un vehicle adaptat amb una pala per extreure neu, que es traslladarà als municipis que més ho necessitin en cas de nevada. L'estratègia habitual a la Conca passa per avisar pagesos amb tractors perquè retirin la neu acumulada. També hi fan cap les màquines llevaneu de la Diputació i la Generalitat que espargeixen sal a les carreteres amb més risc de gel.

A les Terres de l'Ebre, a municipis pròxims al massís dels Ports com Horta de Sant Joan (Terra Alta), no s'ha fet cap previsió especial per aquesta possible onada de fred i precipitacions dels pròxims dies. "Hi estem acostumats", ha assegurat un empleat municipal, tot recordant que, en el cas d'una nevada considerable, el consistori opta per mobilitzar un parell de tractors i retirar amb pales la neu per poder obrir els carrers.

Menjar, begudes calentes i mantes per als 'sense sostre' de Manresa

A Manresa hi ha més d'una setantena de persones sense sostre que aquests dies s'han d'enfrontar a temperatures extremes. Per això, com cada hivern, voluntaris de Creu Roja i la Fundació Rosa Oriol recorreran els carrers de la capital del Bages per oferir menjar, begudes calentes i mantes que serveixin per combatre el fred a persones que viuen al carrer o en espais no habitables. A més, aquesta iniciativa permetrà conèixer la situació real de les persones sense sostre, detectar possibles casos encara no diagnosticats i contrastar les dades obtingudes a peu de carrer amb les dades que es disposen a nivell d'entitats i administració.

L'objectiu final d'aquesta acció és que les dades obtingudes permetin desenvolupar en un futur immediat accions concretes per pal·liar la situació d'aquestes persones, com ara la construcció d'un alberg per a persones sense sostre que ha iniciat la Fundació Rosa Oriol o l'ampliació de la campanya d'hivern que realitza anualment Creu Roja.

Al Maresme, alerta per la 'glaçada negra'

Les previsions indiquen que a partir de divendres les temperatures poden baixar fins els 14 graus negatius en algunes zones del Maresme. Davant d'aquesta situació, el Consell Comarcal del Maresme ha avisat la pagesia que en municipis de la costa es pot produir amb facilitat l'anomenada 'glaçada negra'. Es tracta de la gelada que es produeix a causa d'una humitat ambiental molt baixa i que fa que les plantes es tornin de color negre i acabin morint. Per aquest motiu, ha demanat que tinguin la previsió de protegir els seus conreus amb mantes tèrmiques.

Sant Cugat activa el Pla de Protecció Civil Municipal

Per la seva banda, l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès ha mobilitzat de forma preventiva el personal de la brigada, cossos de seguretat i voluntaris. Els Serveis Socials i els Centres d'Atenció Primària s'han coordinat per fer trucades als col·lectius més vulnerables amb l'objectiu de detectar eventuals incidències i necessitats. En cas que les persones no es localitzin per telèfon, la policia es desplaçarà fins el domicili dels afectats. Alhora, l'Ajuntament es posarà en contacte amb els centres educatius, els centres ocupacionals, les residències i els centres de salut per informar-los. Paral·lelament, s'ha mobilitzat contenidors i sacs de sal als districtes de les Planes i la Floresta i els nuclis de Can Cortés, Can Barata, Sol i Aire i Mas Fortuny.