Obren expedient a la granja de búfales de l'Alt Empordà per tenir més bestiar del que va inscriure

Els tècnics del parc natural han restringit l'àmbit de pastura dels animals per evitar que afectin zones protegides

La granja de búfales està situada dins el terme municipal de Palau-saverdera. Abans s'hi criaven vaques, però a partir del febrer del 2010 el seu propietari va decidir canviar el bestiar i va començar a portar-hi aquests animals, originaris de l'Àsia.

Amb el temps, el ramat de búfales va incrementar-se i actualment l'explotació compta amb uns 1.200 caps. Amb els 2.000 litres diaris de llet que obté dels animals, el ramader en ven una part i l'altra la destina a produir mozzarella.

El juny de l'any passat, l'entitat Salvem l'Empordà va presentar una denúncia contra l'explotació. Entre d'altres, els ecologistes sostenien que el ramat afectava l'hàbitat dels Aiguamolls de l'Empordà, perquè en algunes ocasions les búfales pasturaven prop de zones de reserva integral.

Arran d'aquesta denúncia, Agricultura va portar a terme una inspecció a la granja i hi va descobrir diverses irregularitats administratives que fan que l'explotació "no s'adeqüi a la realitat vigent". Segons ha concretat el director dels serveis territorials, Jordi Aurich, entre les deficiències detectades hi ha el fet que la granja té més bestiar del què hi ha inscrit o que la tipologia dels animals tampoc es correspon a la que ha de ser.

Això ha comportat l'obertura d'un expedient informatiu, que pot derivar en sancionador. De totes maneres, Aurich ja ha precisat que, si s'arriba a interposar una multa, aquesta es referirà a una "infracció administrativa".

El Departament ja ha posat aquests fets en coneixement del ramader i de l'Ajuntament de Palau-saverdera perquè corregeixin les deficiències detectades. A més, des d'Agricultura també s'ha demanat al propietari que aporti un pla que concreti de quina manera es gestionaran les dejeccions dels animals.

Limitar l'àmbit de pastura

D'altra banda, l'informe emès per Agricultura també recollia que el ramat pot afectar zones d'alt interès natural. En concret, el text explicita que "la situació i el maneig actual de les búfales genera un impacte negatiu sobre alguns dels objectes de conservació i dels hàbitats d'interès on pasturen, principalment a la Reserva Natural Integral dels Estanys", inclosa dins el parc dels Aiguamolls.

Jordi Aurich ha avançat, però, que aquesta situació ja s'ha corregit. I és que els tècnics del parc ja han restringit l'àmbit de pastura dels animals perquè no s'afectin zones protegides, i també s'han donat instruccions al ramader per evitar que les búfales malmetin les parcel·les.