Figueres negocia amb altres consistoris la contractació de serveis de Fisersa per facturar més

L'empresa municipal descarta acomiadar 13 treballadors després d'acordar amb la plantilla rebaixar un 8% els sous

"Ara toca fer feina i quan estigui tancat en donarem compte". Amb aquestes paraules, Vila ha rebutjat donar els noms dels municipis que podrien contractar serveis de Fisersa en cas que les negociacions arribin a bon port. "Els ajuntaments han de prestar serveis sempre i a alguns se'ls acaben els contractes", ha apuntat l'alcalde, que ha defensat la capacitat tecnològica i de personal que l'empresa té per prestar serveis.

Obrir-se a altres municipis és l'estratègia que el consistori es planteja per aconseguir incrementar la facturació de Fisersa, que aquest 2012 ha vist reduït el seu pressupost fins a un 15% -més de 730.000 euros-, com a mesura d'estalvi. Segons paraules de Vila, l'empresa inicia una "segona etapa", com és la de "fer créixer aquesta empresa", un cop acordats els ajustos econòmics amb el personal.

En aquest sentit, ha subratllat el caràcter "estratègic" que té pel municipi, negant qualsevol possibilitat de privatització. Aquest era una dels "rumors difamatoris" que circulaven, segons Vila, com també el de reduir algun servei. Sobre aquest últim aspecte, ha assegurat que "no hi haurà cap reducció de les prestacions", després d'haver aconseguit tira endavant l'ajust econòmic, que ha passat per revisar factures o "collar" preoveïdors per ajustar al màxim les despeses.

L'acord amb els treballadors

Durant tot el mes de gener, sindicats i representants de l'empresa han estat negociant una sortida per no haver de tirar endavant un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) que afectaria a un total de 13 treballadors. La notícia va saltar quan l'alcalde va anunciar el dia 3 de gener que la mesura era "inevitable" perquè l'empresa havia de fer front a la reducció de la despesa del 15%.

Al final, però, s'ha arribat a un acord amb els 96 treballadors, que ahir van aprovar per assemblea i que suposa la reducció de la massa salarial d'un 8%, que a efectes pràctics voldrà dir que alguns cobraran un 6% menys i d'altres un 10% menys en funció de cada cas. L'alcalde Santi Vila ha reconegut la "complicitat" dels treballadors, i també la "bona feina" feta pels sindicats, que els han assessorat, així com dels representants de Fisersa. L'empresa s'ha compromès a no acomiadar a ningú per l'ERO però es continuarà amb la "dinàmica habitual" i per tant, en cas de jubilacions, és probable que no se substitueixin.

Per la seva banda, el conseller delegat de Fisersa, Albert Oller, ha reconegut que l'ERO va ser un "instrument" per poder arribar a un acord i poder fer els ajustos necessaris. I ha reconegut que les negocacions amb els treballadors han sigut "dures" però "franques" i per tant la bona disposició dels empleats ha propiciat l'acord. El gerent de l'empresa, Josep Viñas, ha esmentat també l"alt sentit de responsabilitat" del comitè d'empresa, que ha facilitat l'entesa.