L'univers creatiu de Ferran Adrià s'exhibeix al Palau Robert com a embrió d'un futur museu a Roses

'Ferran Adrià i elBulli. Risc, llibertat i creativitat' s'exhibeix coincidint amb els 50 anys del cuiner català

Exactament sis mesos després del tancament definitiu del restaurant elBulli, i per tant coincidint amb el dia en què habitualment el restaurant reobria les portes per una nova temporada, s'ha presentat l'exposició dedicada al llegat de Ferran Adrià al món de la cuina.

Adrià ha assegurat que la coincidència no és "cap operació de màrqueting", sinó "el destí" i una d'aquelles "coses màgiques" que han envoltat la història del restaurant. El cas és que no és l'única efemèride que toca recordar, ja que enguany el prestigiós cuiner també celebra el seu cinquantè aniversari.

Documents, imatges i estris

L'exposició instal·lada al Palau Robert fa un recorregut per la cuina avantguardista amb què Adrià s'ha consagrat com el cuiner més influent del món en les dues últimes dècades. Els reconeixements locals i internacionals, els orígens, l'evolució de l'estil, la consolidació, l'esperit creatiu, el projecte d'elBullifoundation, etc, són alguns dels diversos àmbits en què s'estructura la mostra.

Comissariada per Sebastià Serrano, l'exposició és exhaustiva en materials originals del restaurant i documents gràfics i textuals que expliquen l'evolució del cuiner i del restaurant. A més, el disseny és també innovador, la qual cosa va ser una petició expressa d'Adrià, que veia en aquesta mostra una "llavor" del projecte endegat amb l'Ajuntament de Roses per la construcció d'un Centre-Museu a la ciutat dedicat a Adrià i elBulli.

Entre els elements expositius, el germà d'Adrià i responsable dels postres a elBulli, Albert Adrià, ha expressat la seva predilecció per la "caixa de xocolata", mentre que el seu germà gran escull la portada del 'Financial Times' "que anunciava el tancament d'elBulli per dos anys", per la repercussió mundial que va tenir i per l'efecte que va provocar sobre la gestió de la informació del projecte de la fundació.

Val a dir que des del Palau Robert s'ha fet una previsió de 300.000 visitants a l'exposició que avui s'inaugura i que, a dia d'avui, 171 escoles ja han confirmat el seu interès per visitar la mostra amb alumnes de diverses edats. Més enllà de l'exposició, se celebraran una sèrie d'activitats paral·leles, entre les quals destaca un cicle de conferències amb ESADE o projeccions de diversos treballs audiovisuals sobre elBulli i Adrià.

Els progressos d''elBullifoundation'

Ferran Adrià ha aprofitat l'ocasió per parlar de la fundació que impulsa sota el nom de 'elBullifoundation' i que vol convertir en "la wikipedia professional de l'alta cuina". El cuiner ha revelat que fins a 53 escoles de negoci de tot el món treballen actualment en l'elaboració de propostes de finançament i organització d'aquesta fundació. Segons ha informat Adrià, el mes de juliol ja se sabrà quina és la opció escollida, i si tot va be entre els mesos de setembre i octubre d'aquest any "es constituirà la fundació i començaran les obres".

En un altre ordre de coses, Ferran Adrià ha comunicat que el curs que ha impartit a la universitat nord americana de Hardvard tindrà continuïtat de cara al proper curs acadèmic.