La patronal Foeg farà de mitjancera entre les empreses gironines i l'ICF per agilitzar l'accés al crèdit

El valor mitjà dels préstecs que ha concedit l'Institut a la demarcació es troba entre els 200.000 i els 300.000 euros

L'acord que han signat avui la Foeg i l'ICF permet que la patronal actuï de mitjancera amb les empreses gironines a l'hora de tramitar les peticions de crèdit. Segons Comas, això suposa "un pas endavant" i permetrà fer possible que aquells projectes d'empreses gironines que tinguin garanties, però que no hagin rebut finançament del sector privat, tinguin accés al líquid per poder tirar endavant.

"L'ICF s'ha de concebre com el banc públic català, que permeti generar la confiança que ara cal als empresaris i vehicular el finançament necessari", ha destacat el president de la Foeg. A més de la signatura del conveni, aquest dimarts també s'ha fet una sessió informativa amb empresaris per informar-los de quines són les línies de crèdit que actualment té obertes l'ICF.

Segons ha explicat el director comercial de l'Institut, Antoni Vallès, en aquests moments l'ICF disposa de 1.600 MEUR per destinar a empreses d'arreu de Catalunya. Aquesta partida forma part de les diverses línies de crèdit, per valor de 2.250 MEUR, que es van obrir el juny de l'any passat, i de les quals ja se n'han concedit 600 MEUR en préstecs.

La previsió de l'ICF és que, durant aquest 2012, s'assignin tots aquests recursos i, a principis de l'any que ve, s'obrin noves línies gràcies a una segona dotació provinent del Banc Europeu d'Inversions (BEI). "Des de l'Institut ens cal tenir contactes amb el territori per permetre capitalitzar empreses, i fer possible que aquelles que no trobin finançament al sector privat en puguin tenir amb nosaltres", ha destacat Vallès.

El secretari general de la Foeg, David Hugas, també ha explicat que un dels avantatges de l'acord és, precisament, que la mediació de la patronal permetrà "agilitzar l'accés al crèdit" de les empreses que en necessitin.

Entre 200.000 i 300.000 euros

En espera de tancar les dades del 2011, Albert Vallès ha explicat que durant l'any passat l'ICF va finançar "molts projectes" a les comarques gironines, que abasten des de petits empresaris autònoms que volen obrir un negoci fins a grans empreses. De fet, actualment, l'Institut està a punt de tancar una operació amb una firma gironina -tot i que no s'ha desvetllat quina- que preveu portar a terme una inversió industrial per valor de 10 MEUR. "I des de l'ICF també hi participarem", ha avançat el seu director comercial.

A la demarcació, Vallès també ha concretat que l'import mitjà dels préstecs que concedeix l'ICF se situa entre els 200.000 i els 300.000 euros. Pel que fa a sectors empresarials, el director comercial ha dit que aquells que concentren més peticions de crèdit a la demarcació són l'agroalimentari, el paperer o el turístic. "Aquest darrer, per a millora de les instal·lacions, obertura de nous hotels o bé per temes de qualitat", ha conclòs.