Es manté l'alerta per possibles nevades a zones del litoral i prelitoral i al vessant nord del Pirineu

Activen la prealerta pel mal estat de la mar a l'Empordà i la Selva

Per aquest matí i la tarda s'afegeixen a la possibilitat de nevades les comarques del litoral de Girona i les comarques del litoral i prelitoral de Barcelona. Cal recordar que en aquests àmbits poc avesats a les nevades, la previsió és de fenòmens febles i localitzats puntualment i que no es tracta d'una nevada de caràcter generalitzat, com sí s'està produint al Pirineu i sobretot a la vessant nord. De moment no hi ha incidències destacades per neu.

Aquest dilluns el cel quedarà més asserenat i no s'esperen precipitacions. Les temperatures mínimes tocaran fons, amb un ambient matinal molt fred arreu del país. Les mínimes voltaran entre -1 i 4 ºC al litoral i als dos extrems del prelitoral, entre -6 i -1 ºC a la resta del prelitoral, i entre -9 i -4 C al Pirineu, al Prepirineu i a la Depressió Central.

Carreteres afectades a la Vall d'Aran, Pallars Sobirà i Alta Ribagorça

Segons el Servei Català de Trànsit, al túnel de Vielha a la N-230 ja s'han aixecat les restriccions per camions articulats, a la C-142b s'ha de circular amb cadenes entre els quilòmetres 0 i 9 (accés al pla de Beret), a la C-28 cal circular amb cadenes entre els quilòmetres 23 i 64 (Port de la Bonaigua) i d'aquest tram del quilòmetre 37 al 51,8 està tallat per risc d'allaus, a la C-13 cal circular amb cadenes del quilòmetre 127 al 160, a la C-147 entre els quilòmetres 126 i el 160. També cal circular amb cadenes a les carreteres secundàries L-500 entre els quilòmetres 11 i 19 (Pont de Suert, Caldes de Boi), la L-501 l'accés a Boi entre els quilòmetres 0 i 6 i d'Ainet de Besan a Àreu, la L-504 entre els quilòmetres 8 i 19 (de Ribera de Cardós a Tabascan) i la L-510 del quilòmetre 6 a 14 a Ainet de Besan.

Aquest matí s'observen nevades a les muntanyes del voltant de Cadaqués i a Espolla a la cota 300. A Puigcerdà també es poden veure nevades febles i al vessant nord del Pirineu s'han acumulat gruixos de fins a 40centímetres com és el cas de Certascan o els 25 centímetres de Vielha.

Segons el Servei Meteorològic, la cota de neu se situarà entre els 300 i 400 metres, tot i que a l'extrem nord la cota novament pot baixar de manera puntual fins als 200 metres. Al vessant nord del Pirineu es podran acumular més de 10 centímetres per sobre dels 600 metres i més de 15 centímetres per sobre dels 800 metres. Protecció Civil recorda les nevades afectaran zones i cotes on no és habitual que nevi, i recomana extremar les precaucions i seguir els consells d'autoprotecció en cas de nevades.

Previsió de fort onatge a la costa, que obliga a activar el pla Inuncat

D'altra banda, el Servei Meteorològic ha ampliat, fins aquest dilluns al matí, l'avís de baixa probabilitat per risc de forts vents, que poden superar els 90 Km/h en zones d'alta muntanya al nord del país i els 125 km/h a les comarques del Baix i l'Alt Empordà. L'avís s'ha ampliat amb les comarques de l'Empordà i la Selva. Relacionat amb aquesta situació del vent, s'ha emès també un avís d'estat de la mar amb un onatge superior als 2,5 metres d'alçada que afectarà les comarques de l'Empordà i la Selva des d'aquesta tarda i al llarg d'aquest dilluns.

En aquest sentit, Protecció Civil ha activat la fase de prealerta del pla Inuncat en previsió de possibles afectacions a la costa. La situació és duna probabilitat intermitja però caldrà ser prudent en les activitats al voltant de platges, ports i passejos marítims.

La predicció a mig termini indica l'arribada d'una nova pertorbació

La predicció a mitjà termini indica que la resta de la setmana entrant vindrà marcada pel pas d'un sistema frontal que creuarà de cara a dimarts, però que darrera seu portarà més aire fred i per tant una nova davallada de la temperatura a partir d'aleshores. A més, aquesta pertorbació portarà noves precipitacions al nord i est del país, amb una cota de neu que voltarà els 600 metres, tot i que podrà baixar fins els 400 metres a l'extrem nord-est del país.