Mascarell defensa a Ripoll la importància de conservar el patrimoni 'perquè el país pugui tirar endavant'

Les intervencions al claustre del monestir han descobert portes, finestres, capitells, pilars i, fins i tot, una Mare de Déu

L'alcalde de Ripoll, Jordi Munell, ha aprofitat els parlaments durant la inauguració del restaurat claustre del Monestir de Santa Maria de Ripoll per dirigir un missatge explícit al conseller de Cultura. El batlle ha reclamat que "aquells elements que han sortir d'aquest claustre i que avui estan exposats a museus d'àmbit nacional, puguin tornar a Ripoll". Munell ha assenyalat que volen fer-ho de forma permanent o temporal però que també puguin participar de l'objectiu "d'acabar d'explicar la història del monestir com a bressol de Catalunya".

Les demandes de l'alcalde no s'han aturat aquí i ha reivindicat que quan millori la situació econòmica i les administracions, les entitats financeres i el mecenatge torni a tenir recursos econòmics, "tinguin present el monestir de Ripoll per a intervencions futures". El batlle ha destacat que "la inauguració d'avui no és un punt i final, sinó un punt més d'un llarg camí que queda per recórrer". I ha afegit que les descobertes que es presenten "donen peu a futures noves intervencions".

La Mare de Déu és la "joia de la corona" de les troballes

La directora general de la intervenció al monestir ha explicat que el claustre, quan va començar el projecte a l'any 2005, "estava molt degradat. Era fosc, gris i brut". La climatologia i el tipus de pedra que es va utilitzar per construir el claustre, la mateixa que es va fer servir per a la portalada, afavorien que es degradés "amb molta facilitat".

El procés de restauració del claustre del Monestir de Santa Maria de Ripoll ha inclòs el tractament dels murs i la neteja i la restauració de columnes i capitells. Concretament, s'han eliminat dels murs, els revestiments de ciment pòrtland del segle XIX i s'ha elaborat una anàlisi històrica i arqueològica aprofundida dels murs medievals que s'anaven posant al descobert. També s'ha netejat els murs, el farciment dels esvorats i el segellat dels junts.

Les intervencions han deixat visibles per primera vegada la textura material de les parets, amb obertures històriques, elements que fins al moment havien restat amagats. En aquest sentit, el bisbe de Vic, Romà Casanova, ha assenyalat que amb la reinauguració "es posen a la vista les cicatrius del monestir i es pot conèixer la vida dels monjos que hi habitaven". Aquestes obertures corresponen a portes i finestres de diferent caràcter i època que va des de l'època preromànica fins al segle XVIII i que comunicaven amb les dependències que es trobaven al voltant. Segons ha assenyalat l'alcalde Munell, la restauració "no tan sols ha deixat al descobert importants testimonis que expliquen la vida monàstica de Ripoll, sinó que permet reivindicar el claustre com l'espai arquitectònic a partir del qual s'organitzava l'activitat diària de la comunitat al monestir".

D'altra banda, per a la comprensió de les descobertes, s'ha instal·lat una nova senyalització amb explicacions sobre el claustre. A més, també s'ha netejat la col·lecció de capitells romànics de finals del segle XII de la galeria nord. Abans de la intervenció, el conjunt presentava un aspecte molt deteriorat que impedia llegir correctament les escultures i els marbres.

A la paret sud-est del claustre s'hi ha trobat el què Munell ha qualificat com "la joia de la corona" i que es tracta d'una imatge fragmentada d'una antiga Mare de Déu feta amb guix de bona qualitat. La troballa representa una aportació molt rellevant per a la història del monestir i també de l'art medieval català. De moment se l'ha anomenat la 'Mare de Déu del Claustre' a l'espera que la recerca de la documentació antiga pugui aportar precisions sobre la seva dedicació. La Mare de Déu està asseguda en un tron i mesura 1'5 metres d'alçada. La imatge es troba fragmentada a causa de la mutilació per causes que es desconeixen. Tot i això. S'han trobat trossos de l'escultura com una braços i cames del nen Jesús que devia reposar sobre els genolls de la Verge.

Cooperació entre institucions

En la inauguració del restaurat claustre del Monestir de Santa Maria de Ripoll, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha destacat la importància que les intervencions s'hagin portat a terme "a través de la cooperació entre institucions". Segons ha assenyalat, "la cooperació serà clau en els propers anys perquè tenim molt patrimoni i només el podem gaudir i fer-lo rendible gràcies a la cooperació entre els diferents ens".

La restauració del claustre de Ripoll ha tingut un cost de 500.000 euros i ha estat possible gràcies a un conveni de col·laboració entre la Diputació de Girona, el Bisbat de Vic i el Departament de Cultura.

Mascarell dóna suport a la portalada del Monestir de Ripoll perquè esdevingui Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO

El conseller ha donat el seu suport a la proposta de l'Ajuntament de Ripoll per fer que la portalada del Monestir esdevingui Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Tanmateix, ha assenyalat que "no serà senzill" perquè "la llista d'elements que també volen ser-ho és molt llarga". Amb tot, Mascarell ha destacat que la portalada "té tots els elements per aconseguir-ho", però s'ha volgut mostrar realista davant les possibilitats.