Cau l'activitat quirúrgica programada als hospitals gironins un 4,3% durant el 2011 segons el PSC

Calculen que fins al mes d'octubre s'han operat 600 persones menys que el 2010, una xifra que pot arribar al miler incloent novembre i desembre

"Hem perdut el nord". Així de contundent s'ha mostrat Geli aquest divendres durant l'acte en què ha donat a conèixer algunes dades de l'activitat dels centres hospitalaris de la regió sanitària de les comarques gironines. Un dels aspectes més preocupants, segons la diputada, és la reducció de l'activitat quirúrgica programada amb ingrés, que inclou aquelles operacions de malaltia complexa o greu però no pas aquelles que es consideren com a urgents.

Segons les dades presentades pel PSC, que van des dels mesos de gener a octubre del 2010 i el mateix període del 2011, l'activitat hauria caigut en un 4,3% de mitjana, el que hauria suposat operar 599 persones menys que l'any anterior, que hauran passat a "engreixar" la llista d'espera si és que no han optat per operar-se al sector privat, una informació que es desconeix. Aquesta xifra es preveu que arribi al miler, un cop es tinguin les dades dels mesos de novembre i desembre, un període en què va reduir-se l'activitat amb el tancament de quiròfans durant els ponts i les festes de Nadal en el cas de l'Hospital Josep Trueta.

Menys activitat en funció de la població

El més preocupant, segons Geli, és l'"heterogeneïtat" d'aquesta reducció en l'activitat al territori, un fet que demostra que el sistema ha "perdut equitat". I és que si es miren les dades totals, Blanes, Figueres i Salt (Santa Caterina), estan al capdavant de les poblacions on s'han fet menys operacions -un -12,5%, -10,1% i -11,6%, respectivament- mentre que altres centres com ara la Clínica de Girona, que és concertada, ha augmentat en un 5,8%, i és l'única que ha crescut a la demarcació de Girona. Els que han sofert en menor mesura la reducció de l'activitat ha estat la Salus de Banyoles, amb un -0,2%-, i l'hospital de Campdevànol, amb un -1,08%.

Geli ha matisat que no vol dir que està en contra de la Clínica de Girona però sí que ha demanat que es revisin els concerts amb els centres privats per evitar que hi hagi una discriminació amb la resta de centres, ja sigui positiva o negativa. I és que un dels errors que ha comès el Govern, des del seu punt de vista, és que ha deixat a les mans dels gerents de cada centre prendre decisions del pressupost com a mers comptables, quan en realitat el que s'hauria d'haver fet és establir la reducció de l'activitat a través dels directors dels serveis territorials, que han vist com perdien pes a l'hora de prendre decisions. "Cada hospital ha fet el que ha pogut", ha assenyalat Geli.

El pressupost sanitari als nivells de fa set anys

El PSC ha denunciat també que el pressupost de la regió sanitària a Girona haurà caigut en un 9% entre el 2010 i el 2011, amb una davallada del 12,56% dels recursos econòmics destinats a cada usuari de la sanitat pública, mentre que a Catalunya la mitjana seria de l'11,33%. En termes de despesa per habitant, Girona retrocedeix a nivells del 2005 mentre que la mitjana catalana serà del 2006. Geli ha insistit que la demarcació, tot i ser "la més eficient" a nivell de Catalunya, ha patit una retallada molt injusta ja que no s'ha tingut en compte que el sistema ja estava molt sanejat.

Falta de lideratge i interrupció de programes

L'exconsellera de Salut ha acusat l'actual govern de "falta de lideratge" i ha alertat de la interrupció de programes ja planificats o sense concreció del seu desenvolupament, i ha esmentat el cas del cribratge de càncer de còlon als gironins d'entre 50 i 69 anys, una prova pilot que hauria de finalitzat el 2014 i que ha quedat interrompuda. Per altra banda, ha explicat que han demanat dades al Govern per veure si ha augmentat el nombre de suïcidis i de violència amb el context de crisi i ha subratllat la importància de la prevenció, amb programes com ara el que s'estava implantant fins ara a nivell de diagnosi precoç de patologies mentals al centres d'atenció primària i que es trobava implantat en un 40%.

Recuperar la confiança

Geli ha acusat el govern de Mas de fomentar "la por" amb la falta de concreció de les mesures i desinformació al ciutadà, que pot haver arribat a tenir dubtes sobre el funcionament del sistema sanitari català. Segons ha dit, el sistema està responent i "respondrà", sempre i quan es "planifiquin els ajustos amb temps i sabent prioritzar". En aquest sentit, ha apuntat que els "rumors" en aquest àmbit han fet que, per exemple, la salut hagi passat a ser la segona preocupació dels catalans quan el 2008-2010 es trobava en la posició número 11, segons les enquestes del CEO.

Per això, una de les propostes del PSC per aquest 2012 es recuperar la confiança amb un acord amb tots els sectors -professionals, ciutadans, i polítics-. El partit ha ofert mà estesa amb l'actual govern per dialogar i trobar mesures que frenin el que consideren una "pèrdua de qualitat i equitat" del sistema.